Pátek, 29. března 2024

Tchaj-wan spustil podmořský systém varování před zemětřesením

Tchaj-wan spustil podmořský systém varování před zemětřesením

Tchaj-wan uvedl do provozu první podmořský výstražný systém, který umožní zjistit včas zemětřesení, respektive vznik přívalové vlny cunami, a dá lidem šanci co nejdříve vyhledat bezpečné útočiště. Oznámila to dnes agentura AFP s odvoláním na tchajwanské oficiální zdroje.

Varovný systém tvoří seizmografy na dně oceánu, indikátory tlaku, které budou varovat v případě cunami, a podmořské mikrofony.

"Tento systém nám poskytuje přesnou představu, co se právě děje. Také můžeme poslouchat mluvu delfínů, kteří proplouvají v blízkosti," řekl ředitel seizmologického střediska Kchuo Kchaj-wen. Díky tomuto systému "získáme v průměru deset vteřin pro varování před zemětřesením na východním pobřeží a deset minut pro varování před cunami".

Podmořský kabel vychází z města Tchou-čcheng na severovýchodě ostrova a táhne se po mořském dně asi 45 kilometrů východním směrem. V reálném čase přenáší číselné informace o seizmické aktivitě. Přibližně 70 procent zemětřesení, která Tchaj-wan zažívá, jsou zaznamenána právě v této oblasti, upozornilo středisko.

Ostrov zažívá otřesy často, jelikož leží na styku dvou tektonických desek. Při zemětřesení v září 1999 otřes o síle 7,6 stupně Richterovy stupnice připravil o život 2400 lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů