Úterý, 16. dubna 2024

Plány čističky nejsou přehnané, tvrdí Praha. Přesvědčí Brusel?

Experti organizace JASPERS mají vliv na rozhodování unie. Letos už přestavbu nedoporučili jako předimenzovanou...

Plány čističky nejsou přehnané, tvrdí Praha. Přesvědčí Brusel?

Šest miliard korun. To je částka, kterou může Praha získat z fondů Evropské unie na modernizaci čistírny odpadních vod na Císařském ostrově. O šancích na získání dotace výrazně napoví nejbližší dny.

Do Prahy na konci týdne přijedou experti z organizace JASPERS, která dotační projekty pomáhá připravovat a zároveň k nim zaujímá stanoviska. Ty pak ovlivní rozhodování Evropské komise, zda peníze uvolnit, či nikoliv. JASPERS už přitom před časem nedoporučila ke schválení návrh, který zástupci Prahy poslali k posouzení v srpnu.

"Organizace vydala zamítavé stanovisko s tím, že projekt je předimenzovaný," uvedla Marcela Dvořáková, mluvčí společnosti Veolia, která zajišťuje provoz pražských kanalizací a vodovodů. Město si v září dokonce na složitá vyjednávání najalo agenturu BXL lobbisty a bývalého eurokomisaře Pavla Teličku, aby mu pomohla dotaci získat.

Ten odmítl odkrývat jakékoliv poznatky z rozhovorů. "V tuto chvíli nechceme činit nic, co by mohlo mít nežádoucí dopad na nadcházející jednání. Snad bude na začátku prosince situace jiná," sdělil stručně Pavel Telička.

Primátor: Kapacita čističky není nadnesená

Vše každopádně nasvědčuje tomu, že plánovaná listopadová návštěva expertů napojených na Brusel bude pro udělení dotace pro čističku klíčová. To nepřímo potvrzuje i ministerstvo životního prostředí, které žádost o dotaci zaštiťuje. "Cílem jednání je vyjasnit si finální stanovisko expertů JASPERS k žádosti. Lze hovořit o jakémsi doporučení, ale nelze ho zjednodušeně chápat jako ano, či ne," popsala Marta Machková z tiskového oddělení ministerstva.

Primátor Bohuslav Svoboda se připravuje na to, že jeho lidé budou muset znovu čelit výhradám zahraničních expertů týkajících se údajně nadbytečného rozsahu modernizace čistírny. Svoboda už kvůli projektu dvakrát v Bruselu vyjednával.

Podle primátora jsou odborníci z magistrátu i ministerstva životního prostředí na ostré diskuse s lidmi z JASPERS dobře nachystaní. Předloží jim materiály, které prošly několika koly schvalovacích procesů. "Opakovaně jsme dokladovali, že kapacita čističky není nadnesená. Norma na její fungování, kterou máme od unie nastavenou, je velmi přísná. Ale když už ji vyžaduje, musí mít naše čistička takovou kapacitu, aby ji dokázala splnit," vysvětlil Svoboda.

Postavte čističku včas, nebo přijdou pokuty

Metropole by z dotace získala významnou část z 6,22 miliardy, kterou pro první fázi oprav vysoutěžila v tendru. Jeho výsledky vyhlásila rada města v polovině září. Byla to ovšem už druhá fáze veřejné zakázky, která si už dříve vysloužila tvrdou kritiku za údajné předražení a zmanipulování.

Celkově se náklady na novou vodní linku, rekonstrukci stávající čistírny a vybudování kalového hospodářství vyšplhají podle odhadů na zhruba 19,8 miliardy korun.

Ústřední čistírna a její modernizace je pro metropoli velmi důležitá. Prochází přes ni téměř všechna odpadní voda, kterou město vyprodukuje. V případě, že k úpravám nedojde včas, hrozí České republice vysoké pokuty od Evropské unie. V tuto chvíli má město výjimku na kvalitu vypouštěných vod až do roku 2016.

"Je potřeba si uvědomit to, že ta čistička musí vyřešit problematiku vody, která odtéká do Severního moře. Když ji nebudeme čistit dobře, tak Severní moře zezelená a problém bude mít někdo jiný," doplnil primátor Bohuslav Svoboda.

Raději nic neříkat. Praha nechce vyzradit taktiku

Organizace JASPERS nenaznačila, jak se postaví k plánům české metropole a zda jí svým kladným stanoviskem otevře cestu k dotacím.

"V takových stadiích projekty nekomentujeme, to není naším úkolem," říká Dušan Ondrejička z Evropské investiční banky, která je s JASPERS úzce propojená. Snažil se také poněkud relativizovat vliv organizace na konečný verdikt Evropské komise.

"Projekt neposuzujeme. Snažíme se ho pomoci připravit tak, aby dosáhl standardu, který požaduje Evropská komise. My nerozhodujeme," zdůraznil Ondrejička.

Těsně před klíčovým jednáním s JASPERS volí opatrná slova i zástupci Prahy.

Jde o hodně a nikdo nechce raději ani naznačovat, co všechno se může stát. "Vzhledem k řadě jednání, z nichž mnohá mají předem definovanou strategii, nebudu v tuto chvíli odpovídat na konkrétní otázky a rozkrývat scénáře řešení, které máme připraveny," řekl radní pro infrastrukturu a investice Radek Lohynský.

Dalším problémem, který komplikuje jednání s unijními experty, je dlouhodobá smlouva se společností Veolia. Ta čističku provozuje. Evropské komisi vadí, že Praha této soukromé firmě pronajala správu kanalizací a vodovodů až do roku 2028.

Tím podle Bruselu metropole Veolii zvýhodnila. V prosinci loňského roku pak dala Veolia obecný souhlas s tím, že by čistička mohla být vyňata z provozní smlouvy uzavřené s hlavním městem.

Evropské dotace zvýší cenu za vodu, tvrdí Veolia

V současnosti má společnost, která vodní hospodářství zaštiťuje pod značkou Pražské vodovody a kanalizace, také připravená řešení a čeká, jak dopadnou rokování města s organizací JASPERS.

"Pokud nezíská dotace, jsme připravení nabídnout spolufinancování projektu," řekla mluvčí Veolie Marcela Dvořáková. Tvrdí, že tato varianta by pro Prahu paradoxně nebyla až tak nevýhodná.

"Mělo by to nakonec nižší dopad na růst cen vodného a stočného než při přijetí dotací. Tam, kde jsou projekty financovány evropskými penězi, je nutné okamžitě zahájit obnovu celého infrastrukturního majetku. To vede k navýšení cen vodného a stočného, což se ukázalo například v Plzni, kde cena vody stoupla letos o 34 procent a příští rok to bude o 18 procent," podotkla Marcela Dvořáková.

Případný neúspěch pražských vyjednávačů v přesvědčování Bruselu by byl další z řady nepříjemností a pochyb, které projekt obnovy pražské čističky provázejí už od prvních plánů zveřejněných ještě za minulého vedení města.

Nejvýznamněji se projektu dotklo podezření, že někdejší poradce ministra životního prostředí Martin Knetig naléhal na ředitele Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, aby nastavil tendr ve prospěch předem domluvených firem.

Tendr měl "obrovský korupční potenciál"

Informace vyšla na povrch v prosinci loňského roku.

Libor Michálek dokonce tvrdil, že stovky milionů z údajně předražené zakázky měli získat politici ODS. Kauza pak stála místo ministra životního prostředí Pavla Drobila.

Mimo jiné pod nátlakem pražské TOP 09, která tvrdila, že "zakázka má obrovský korupční potenciál", pak město v roce 2011 vypsalo tendr znovu. V září ho pak vyhrálo konsorcium firem ÚČOV Praha.

AUTOR: Michal Pavec
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

S přispěním Bedřicha Kratochvíla

Podivný tendr


Projekt přestavby Ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově schválilo vedení města v září 2009. Bylo nutné ji upravit tak, aby odpovídala normám EU. O rok později na projekt Praha vypsala tendr, jehož podmínky si později vysloužily podezření z korupce. Bývalý šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek řekl, že asi 500 milionů ze zakázky mělo jít na účty politiků pražské ODS. Nové vedení města pak zakázku vypsalo znovu. S nabídkou 6,22 miliardy v ní zvítězilo konsorcium firem Hochtief, SMP, Degremont a WTE Wassertechnik.


JASPERS: vlivní experti

Bezplatné poradenství
JASPERS je organizace navázaná na EU. Poskytuje zdarma poradenství u projektů, aby měly větší šanci uspět před Evropskou komisí s žádostí o dotace.

ZDROJ: Praha

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů