Pátek, 29. března 2024

Ve Středočeském kraji získali včelaři na dotacích přes 3 mil. Kč

Ve Středočeském kraji získali včelaři na dotacích přes 3 mil. Kč

Středočeský kraj poskytl včelařům od roku 2009 více než tři miliony korun. Dotace byly určeny především začínajícím včelařům a také na obnovu starých nevyhovujících úlů. Na krajské peníze za uplynulé tři roky dosáhlo 68 včelařů v regionu. ČTK to řekla Markéta Vítková z tiskového oddělení středočeského hejtmanství.
Začínající včelař může kraj každoročně požádat o příspěvek na nákup potřebného včelařského materiálu. Pak si ale musí pořídit alespoň tři nová včelstva. Největší zájem o dotace byl v letošním roce, kdy o ně žádalo 109 chovatelů včel. Uspělo jich ale pouze 18 a rozdělili si 220.000 korun.

V porovnání například s Karlovarským krajem je to málo, protože včelaři z Karlovarska letos z hejtmanství získali 1,3 milionu korun. Od roku 2009 si karlovarští od hejtmanství přišli už na celkem 4,4 milionu korun, středočeští jen na tři miliony korun. "Vzhledem k neustále se snižujícímu rozpočtu kraje nemůžeme, přestože bychom rádi, vyhovět všem žadatelům o dotace," uvedla Vítková. Kraj přiděluje dotace podle ní těm nejpotřebnějším.

Největší dotaci rozdělil Středočeský kraj v roce 2009, k dispozici měl tehdy 540.000 korun, které si rozdělilo 23 chovatelů. O rok později podalo žádost 28 chovatelů, uspělo jich 27 a kraj jim vyplatil 473.000 Kč. Hejtmanství podpořilo včelaře ještě v akci Obnova starých a nevyhovujících úlů, a to 1,9 milionu korun.

Ve Středočeském je kolem 5710 včelařů, což je v porovnání s Karlovarským krajem pětkrát více. Řady včelařů se mírně rozšiřují.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů