Pátek, 29. března 2024

Třinecké železárny uvedly do provozu dvě nová odprašovací zařízení

Třinecké železárny uvedly do provozu dvě nová odprašovací zařízení

Společnost Třinecké železárny uvedla do plného provozu dvě nová odprašovací zařízení. Investice za více než 25 miliónů korun navazuje na největší ekologickou akci posledních let - modernizaci koksárenské baterie číslo 12 za 1,6 miliard korun. Právě díky modernizaci baterie se množství emisí tuhých znečišťujících látek snížilo pod 10 miligramů na metr krychlový, což odpovídá polovině povoleného emisního limitu pro Třinecké železárny.

"Odprášení mlýnice uhlí a odprášení sušící linky jsou zařízení, která zabezpečují omezení emisí tuhých znečišťujících látek hluboko pod úroveň povolených hranic. To je jednoznačně pozitivní výsledek," uvedl investiční ředitel Třineckých železáren Ing. Jan Czudek.

Dvě moderní odprašovací zařízení nahradila předchozí mokré hladinové odlučovače. Původní odlučovače již totiž nebyly schopny zajistit současný emisní limit pro tuhé znečišťující látky, tedy 20 miligramů na metr krychlový. Původní zařízení byla sešrotována.

Nová odprašovací zařízení jsou tvořena kapsovými textilními filtry s automatickou regenerací a radiálními ventilátory. Firma Cipres Filtr Brno, která jednotky dodávala, garantuje maximální množství emisí ve výši 10 miligramů tuhých znečišťujících látek na metr krychlový. Autorizované měření na konci zkušebního provozu prokázalo splnění garantované hodnoty, a to u obou zařízení.

Ochrana životního prostředí, ať už jde o ovzduší, vodu či nakládání s odpady, je neoddělitelnou součástí podnikatelského programu Třineckých železáren. V posledních čtyřech letech investovala společnost Třinecké železárny do ekologických projektů více než 1,5 miliardy korun, což se také projevuje na zlepšení stavu životního prostředí v Třinci a okolí. V nejbližší době navíc vedení společnosti připravuje další tři velké ekologické projekty za celkem 2 miliardy korun - rekonstrukci sekundárního odprášení kyslíkové konvertorové ocelárny, rekonstrukci odprášení odléváren vysokých pecí a odprášení aglomerace č.2.

Bc. Lucie Drahošová
tisková mluvčí skupiny Třinecké železárny - Moravia Steel
tel.: +420 558 535 841
mobil: +420 724 643 300
e-mail: Lucie.Drahosova@trz.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů