Pátek, 19. dubna 2024

Plyny z hutí budou pohánět letadla

Plyny z hutí budou pohánět letadla

Aerolinie Virgin Atlantic začala spolupracovat s firmou LanzaTech, která se specializuje na nízkouhlíková paliva. Společnost by měla začít používat nové palivo do 3 let.

Podle webového portálu globalflight.com LanzaTech postaví podniky v Číně a Indii. Firma ještě letos předvede zařízení na výrobu nízkouhlíkového paliva v Šanghaji.

Dopravce uvedl, že proces spočívá v odběru odpadních plynů, které vznikají při výrobě oceli, jejich chemické konverzi, založené na švédské technologii biopaliv. Společnost zdůraznila, že proces recykluje plyn, který by jinak unikl do ovzduší jako oxid uhličitý. Firma LanzaTech odhaduje, že do tohoto programu, by mohly vstoupit asi dvě třetiny hutí.

Šéf aerolinek Atlantic prohlásil, že ocelářský průmysl by mohl dodávat cca 15 miliard galonů ročně (galon je v Británii asi 4,55 litru).

Ředitelka fy LanzaTech sdělila, že nízkouhlíkové palivo umožní leteckým společnostem umožní "dramaticky snížit" uhlíkovou stopu. Emise uhlíku se sníží na cestovní kilometr o 30 procent do roku 2020. Díky novému partnerství by měl letecký dopravce tento cíl překonat.

Technologie fy Lanza tech vč. videa zde:

The LanzaTech Process can convert carbon monoxide containing gases produced by industries such as steel manufacturing, oil refining and chemical production, as well as gases generated by gasification of forestry and agricultural residues, municipal waste, and coal into valuable fuel and chemical products. The robust process is flexible to the hydrogen content in the input gas and tolerant of typical gas contaminants.

The carbon monoxide containing gas enters the process at the bottom of the bioreactor, and is dispersed into the liquid medium where it is consumed by LanzaTech's proprietary microbes as the reactor contents move upward in the reactor vessel.

The net product is withdrawn and sent to the product recovery section.

The product recovery section makes use of an advanced hybrid separation system to recover the valuable products and co-products from the fermentation broth. The water is recovered and returned to the reactor system, minimizing water discharge from the process. The products and co-products are collected for downstream use.

In some cases, these products can be used directly as fuel or chemical products. In many cases it is also possible to convert products from the LanzaTech process in to common chemicals or `drop in´ fuels that are normally derived from petroleum.

The LanzaTech process provides a route from waste gases and solids to valuable fuel and chemical products, reusing carbon along the way to minimize environmental impact.

Video:http://www.lanzatech.co.nz/content/lanzatech-process

ZDROJ:http://magazin.e15.cz, www.lanzatech.co.nz, kráceno, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů