Pátek, 19. dubna 2024

Až 50 milionů norků ročně je udušeno plynem kvůli kožešinové módě

Až 50 milionů norků ročně je udušeno plynem kvůli kožešinové módě

Na tento fakt se rozhodli upozornit ochránci zvířat při příležitosti Světového dne bez kožešin, který letos připadá na pátek 25. listopadu. V tento den si symbolicky navléknou plynové masky a od 15 hodin budou na náměstí Republiky v Praze oslovovat kolemjdoucí.

"Ke Světovému dni bez kožešin se Svoboda zvířat připojuje již třetím rokem. Letos jsme se rozhodli upozornit na velmi bolestivou a krutou smrt, kterou končí životy milionů tzv. kožešinových zvířat na celém světě. Většina lidí o tomto problému vůbec neví. Naši dobrovolníci si proto navléknou plynové masky, aby tak upozornili na skutečnost, že norci chovaní na kožešinových farmách kvůli kožešinám, žijí nejen ve špatných podmínkách, ale navíc jsou velmi brutálním způsobem usmrceni -- udušením ve výfukových plynech," vysvětluje Lucie Moravcová, koordinátorka kampaně Proti srsti z organizace Svoboda zvířat. Lépe na tom nejsou ani lišky, které se také chovají na kožešinových farmách a které jsou usmrcovány pomocí elektrod. Ty se jim zavedou do tlamy a konečníku. V ČR se v současné době chovají na kožešinových farmách kromě norků a lišek také činčily. Dle odhadů se na našem území chová na 15 000 tzv. kožešinových zvířat. Na celém světě je ročně kvůli kožešině zabito na 70 milionů z! vířat.

"Svoboda zvířat uspořádá při příležitosti Světového dne bez kožešin informační stánek v centru Prahy - na náměstí Republiky, kde budou k dispozici jak materiály o problematice kožešinové módy, tak také nová putovní výstava s názvem Proti srsti. Naši dobrovolníci pak budou v maskách oslovovat kolemjdoucí s nabídkou podpisu Petice za zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v ČR, kterou jsme zahájili přesně před rokem. Za tu dobu se nám podařilo nasbírat téměř 6 000 podpisů. Nebude chybět ani promítání tematických dokumentů a záběrů z kožešinových farem," popisuje průběh akce Moravcová.

Světový den bez kožešin (Fur Free Friday) pochází z USA, kde se již stalo zvykem pořádat protikožešinové demonstrace každý pátek po dni Díkůvzdání. Tento den vyráží většina Američanů na předvánoční nákupy. První nenásilná protikožešinová akce proběhla již v roce 1985 před obchodním domem Macy´s v New Yorku a Sacramentu. Postupně se však nápad ujal po celém světě. V tento den proběhn! ou demonstrace proti kožešinovému průmyslu téměř na všech svět! ových ko ntinentech - na více než 80 místech po celém světě.
Více informací najdete na www.protisrsti.cz, případně na www.svobodazvirat.cz.

Kontaktní osoba: Lucie Moravcová
Telefon: 736 766 188
E-mail: lucie.moravcova@svobodazvirat.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů