Pátek, 19. dubna 2024

Průmysl oslavuje zelený zákon

Průmysl oslavuje zelený zákon

Britské průmyslové podniky samy přesvědčovaly premiéra Blaira, aby jeho vláda výrazně snížila exhalace a závislost země na fosilních palivech. Na konferenci, která se koná v Poslanecké sněmovně, to řekla Sandrine Dixson-Decl`eve, ředitelka vlivné platformy velkých evropských firem.

Politici, špičkoví experti, byznysmeni, právníci z českých univerzit i zástupci nevládních organizací [1] dnes v Poslanecké sněmovně začali debatovat o návrhu klíčového nového zákona, který by stanovil, jakým tempem země sníží závislost na uhlí, ropě či plynu a potažmo exhalace skleníkových plynů.

Mezinárodní konferenci uspořádalo Hnutí DUHA ve spolupráci s Britským velvyslanectvím a Ekologickým právním servisem [2].

Členka britského parlamentu Bryony Worthington na ní představila obdobnou legislativu, která rozhýbala investice do moderních čistých technologií ve Velké Británii.

Zákon vznikl v roce 2008 poté, co se na něm shodla vláda s opozicí a podpořily jej Konfederace britského průmyslu i odbory a velké rozvojové organizace.

Na konferenci vystoupili také expremiér Vladimír Špidla, šéf daňového oddělení PricewaterhouseCoopers pro střední Evropu Martin Scott nebo ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek.

Záštitu nad konferencí převzal poslanecký Výbor pro životní prostředí. Konferenci zahájil předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Hnutí DUHA obdobný zákon prosazuje svou iniciativou Velká výzva [3]. Do debaty ekologická organizace vstoupila s návrhem, který říká, že Česká republika bude snižovat exhalace skleníkových plynů o 2 % ročně. Zákon rozhýbe investice do zelených řešení, jako je zateplování domů, čistá energie, rychlá a pohodlná veřejná doprava nebo lepší recyklace odpadu. Na návrhu zákona podle úspěšného britského vzoru spolupracují rovněž experti Ekologického právního servisu [4].

Podobné návrhy už projednávají parlamenty či vlády v Irsku, Finsku, Belgii, Slovinsku, Dánsku a jinde.

Sian MacLeod, velvyslankyně Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, řekla:
"Jsem velmi potěšena, že jsme měli možnost prezentovat tento progresivní britský zákon členům českého Parlamentu i širší veřejnosti. Britská vláda chce prostřednictvím budování nízkouhlíkové ekonomiky přinést prospěch příštím generacím. Nové zelenější technologie nám pomohou k udržitelnější budoucnosti, k ochraně životního prostředí a k podpoře ekonomické prosperity. V těchto snahách hraje důležitou roli právě příslušný legislativní nástroj, který se soustředí na dlouhodobé výhody pro firmy i celou společnost."

Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:
"Podobný zákon podle úspěšného britského vzoru by měla mít také Česká republika. Rozhýbe chytré inovace a nová odvětví, takže posílí ekonomiku a srazí účty za energii i naši závislost na dovozu drahých paliv."

Jan Šrytr, právník EPS, řekl:
"Základním přínosem navrhovaného zákona je to, že nabízí dlouhodobý výhled, a tedy určitou jistotu, vývoje státní politiky v oblasti snižování emisí a podpory přechodu na čistou efektivní ekonomiku. Zároveň přitom vládě nesvazuje ruce tím, že by dlouhodobě dopředu stanovoval konkrétní opatření, jak se k těmto cílům přiblížit. Přítomní experti ukázali, že toto na první pohled netradiční právní řešení může být funkční a přínosné i v českých podmínkách."


Kontakty:

Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA, telefon 604 202 470,
email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz
Jiří Koželouh, Hnutí DUHA, telefon 723 559 495,
email jiri.kozelouh@hnutiduha.cz
Jan Šimral, Britské velvyslanectví v Praze, telefon 602 285 988,
email Jan.Simral@fco.gov.uk
Jan Šrytr, EPS, telefon 775 154 087, email jan.srytr@eps.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů