Pátek, 19. dubna 2024

Na Šeberáku mají plout domy, radnici to vadí

Developer chce na hladině Šeberáku postavit ostrovy.

Na Šeberáku mají plout domy, radnici to vadí

Na rybníku Šeberák se bude bydlet. Alespoň s tím počítá majitel rybníku, který hodlá postavit přibližně deset obytných ostrovů na vodní hladině. "Nechci tomu říkat přímo ponton nebo hausbót, čeština ani nemá přesné označení pro tyto plovoucí domy," řekl předseda představenstva firmy Ogopogo David Adamec.

Myšlenka se ale nelíbí městské části Kunratice, která developerovi nechce povolit připojení k elektřině. "Pořádně nevíme, co vlastně chce firma postavit, a proto nesouhlasíme s připojením k inženýrským sítím," uvedla starostka Kunratic Ivana Kabelová. Podle ní radnice stále nezná ani přesný počet ostrovů, jejich využití a technické zázemí. "Majitel rybníka nám nejdříve řekl, že chce přibližně dvacet plovoucích objektů, teď jich má být okolo deseti a nevíme, pro co jsou určeny," dodala. Městská část nyní čeká na podrobnou studii. Firma Ogopogo ale nutně připojení k elektřině nepotřebuje. "Můžeme postavit ostrovní systém bez napojení na inženýrské sítě, kdy jsou objekty po energetické stránce zcela soběstačné," řekl Adamec.

O plovoucích objektech na hladině Šeberáku neradi slyší i starousedlíci. Ti se bojí, že jim developer zakáže přístup k rybníku. "Desítky let chodí Pražané k Šeberáku a ohrazení rybníku je nemyslitelné," tvrdí předseda občanského sdružení pro Kunratice Lubomír Rosík. Podle jeho slov se lidé z okolí obávají i zničení územního systému ekologické stability, v němž se rybník nachází. "Stavební zásah by měl nevratné dopady na život vzácných živočichů, kteří se v okolí Šeberáku vyskytují," doplnil Jan Farkač z České zemědělské univerzity.

Developer se však brání, že počítá s kompletní revitalizací rybníka. "Chceme opravit vše od břehů až po sedimentační nádrže, odbahnit rybník, a navíc postavit další dva ptačí ostrovy, kam by lidé z ekologického hlediska nemohli," vysvětlil David Adamec. Dodává, že firma oplotí pouze část rybníka, která bude určena pro rezidenty. "Není pravda, že zakážeme kompletní přístup k Šeberáku," řekl Adamec.

Podle firmy Ogopogo bude každý plovoucí objekt určený pro bydlení nebo rekreaci projektovat jiný tým architektů. "Ve světě je už bydlení na vodě běžné a my chceme postavit organické objekty, které budou zároveň unikátní po architektonické stránce," prohlásil Adamec. Ostrovy by měly být ukotveny pomocí pružných kotev nebo pilot.

AUTOR: Kateřina Adamcová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

ZDROJ: Praha

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů