Úterý, 16. dubna 2024

Co všechno musí zabezpečit z hlediska ekologie tankovací pistole?

Co všechno musí zabezpečit z hlediska ekologie tankovací pistole?

Výdejní pistole na čerpacích stanicích zdánlivě vypadá jako jednoduché zařízení. Ve skutečnosti se však skládá zhruba ze 130 dílů, jejichž hlavním cílem je bezpečné naplnění nádrže vozidla. V začátcích rozvoje automobilismu ovládal výdejní pistoli pouze proškolený personál. Pohonná hmota byla zpravidla čerpána ruční pumpou nebo z konve. Postupem času tento úkol přešel na řidiče, a proto bylo nutné výdej benzínu výrazně zdokonalit. První tankovací pistole byly vybaveny jednoduchým kuželovým ventilem. Bouřlivou vlnu modernizaci pak zažila pistole v 60. a 70. letech. Pistole dostali stop funkci, otočný kloub pro uchycení k hadici, odsávání výparů atd.

Složení čerpací pistole:
Dnešní moderní pistole se skládají ze dvou ventilů. Hlavní uzavírací ventil se skládá z mosazného sedla a kuželky, která je zajištěna pružinkou. Stlačením spouště v madle pistole je otevřen hlavní uzavírací ventil a hlavním přívodem přitéká palivo pod tlakem cca 2-3 bary. Pokud by pistole spadla na zem, kuželka přívod paliva okamžitě uzavře, viz obrázek. Otevřením hlavního ventilu zároveň dochází k přisávání vzduchu pomocí vzduchového kanálu (úzká trubička v hlavním hrdle pistole) s membránovým ventilem. Pokud palivo v hrdle nádrže vystoupá až k pistoli, ucpe přisávání vzduchu, přeruší rovnováhu tlaků a membránový ventil vypne hlavní ventil. Pistole zůstane vypnutá, i když zákazník drží spoušť sepnutou nebo ji zajistil pojistkou.

řez čerpací pistolí

Další důležitou součástí je otočný kloub, jež umožňuje těsné, avšak pohyblivé spojení pistole s hadicí. Nedochází ke kroucení a tankování je snazší. Otočný kloub je tvořen kluzným ložiskem a je utěsněn pomocí manžet. Teplotní dilatace použitých materiálů způsobuje potíže především při extrémně nízkých nebo naopak vysokých letních teplotách. Těsnění je nutno pravidelně měnit.

Dnešní tankovací pistole umožňují odsávání výparů z nádrže unikajících při tankování. Pro případ, že zákazník zapomene pistoli v nádrži a rozjede se, je na hadici umístěna ulamovací pojistka, jež oddělí pistoli zaklíněnou v nádrži a zbytek stojanu. Zároveň se zabrání unikání paliva z hadice. Stejně tak pokud zákazník omylem stiskne kohoutek při vyndávání pistole ze stojanu, z pistole nesmí nic vytékat. Všechna bezpečnostní a ekologická rizika musí být podchycena.

ZDROJ:cs.autolexicon.net, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů