Čtvrtek, 28. března 2024

Boom ve změnách dodavatelů: Letos přešlo už 595 000 zákazníků

Svého dodavatele elektřiny a plynu mění stále více domácností a jejich počty dále narůstají. Jen do letošního října změnilo dodavatele elektřiny téměř 314 000 domácností a obchodníka s plynem přes 281 000 odběratelů! Jaká je situace u alternativních a velkých dodavatelů a co si o tom myslí odborníci?

Boom ve změnách dodavatelů: Letos přešlo už 595 000 zákazníků

Letošní rok ještě není u konce a už nyní je jasné, že v porovnání s tím loňským narostl počet domácností, které změnily svého dodavatele elektřiny, téměř dvojnásobně. Počty domácností, které se rozhodly přejít k jinému dodavateli plynu, pak trhá veškeré rekordy - oproti loňskému roku je jich více než třikrát tolik.

Podle statistik společnosti OTE, která se zabývá monitoringem trhu s energiemi v ČR, přešlo za rok 2010 k novému obchodníkovi s elektřinou necelých 184 000 domácností, od ledna do října 2011 se pak k tomuto kroku rozhodlo téměř 314 000 odběratelů. Opravdový boom ale zaznamenali hlavně dodavatelé plynu - zatímco vloni změnilo svého obchodníka s plynem zhruba 84 000 odběratelů, za posledních deset měsíců roku 2011 se pro nového dodavatele plynu rozhodlo přes 281 000 zákazníků!

Zeptali jsme se alternativních i velkých dodavatelů, kolik k nim za poslední dobu přešlo zákazníků a jaké lidé nejčastěji udávají důvody, proč se rozhodli pro změnu dodavatele.

Hlavní důvody k přechodu? Cena a nespokojenost

Většina oslovených dodavatelů se shoduje, že v posledních několika měsících zaznamenali zvýšený zájem o přechod s odběrem elektřiny i plynu. Potvrzují to například Martin Křížek ze společnosti Corasta, Dominika Nováková z United Energy Trading i Ladislav Krempa ze společnosti X Energie. Například právě X Energie, která začala dodávat elektřinu a plyn od května 2011, již za dobu svého relativně krátkého působení na trhu uzavřela smlouvy s celkem 22 500 zákazníky.

Pokračování článku na www.cenyenergie.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů