zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Morušovník - pozapomenutá dřevina

11.12.2011
Příroda
Zemědělství
Morušovník - pozapomenutá dřevina

Areál původního rozšíření byl na severní polokouli v teplém mírném a subtropickém pásu v Asii a severní Americe. Morušovníkům vyhovují výslunná a poloslunná stanoviště s výživnější půdou. Díky bohatému a hluboko kořenícímu kořenovému systému se ale morušovník spokojí i s chudší, kamenitou půdou. Určitým specifikem morušovníků je to, že špatně snášejí ve své kořenové soustavě kořeny jiných dřevin. Proto při vysazení je na to třeba pamatovat a doporučuje se morušovníky sázet alespoň 5 metrů od okolních stromů a keřů. Navíc jsou morušovníky ve své podstatě dlouhověké a mohutné stromy a proto se doporučuje výsadba do větších zahrad či do otevřených prostranství. Ačkoliv je to teplomilná dřevina, docela dobře snáší naše zimy a i letorosty zřídka namrzají. Morušovníky pouze nesnášejí stanoviště v mrazových kotlinách, které jim nedělá dobře a častěji zde namrzají. Pokud už morušovník v tuhé zimě zmrzne, tak je stále ještě naděje, že z nezmrzlých částí může obrazit. Morušovník má totiž velice dobrou regenerační schopnost, často i s otevřenými a neošetřenými ránami žije ještě spoustu dalších let. Je to dáno obsahem latexových látek ve dřevě, které po zaschnutí ran zabraňují následné hnilobě. Navíc jde o jednu z rostlin, která na jaře pozdě raší a proto její květy nejsou ohrožovány pozdními jarními mrazíky. Morušovníky patří mezi dávné ovocné dřeviny a díky člověku se rozšířily ve středověku i do jižní a střední Evropy. Využití plodů morušovníků bylo široké, hodili se jak na přímý konzum, tak se i různě kuchyňsky zpracovávaly. Jako čerstvé ovoce patřily mezi vynikající ovoce. Kuchyňsky se zpracovávaly na různé kompoty, šťávy a vína. Z plodů bílých moruší se dále vyráběl mošt. Sušené moruše se pak používaly jako sladidlo do různých kaší a jiných pokrmů. Plody navíc obsahují velice účinné barvivo, které jen obtížně pouští. Díky této vlastnosti se plody dříve využívaly k barvení vína. Bohužel z těchto důvodů není vhodné morušovníky sázet v blízkosti domů nebo veřejných komunikací, které by padající plody mohly znečistit. Přezrálé plody totiž snadno opadávají ze stromů a díky své měkkosti se pádem snadno poškodí nebo znečistí. Mytí špinavých plodů je pak časově náročné a stejně se při něm část plodů nakonec rozmačká. Proto se v době zralosti plodů doporučuje pod stromy rozprostřít plachtu a popadané, čisté plody pak snadno posbírat. Pokud z nějakých důvodů toto nelze učinit, vyplatí se alespoň mít pod morušovníky zasazenou trávu, které bude tlumit náraz padajícího ovoce a zabrání se zbytečnému znečištění ovoce od prachu. Plody morušovníku také obsahují mnoho cenných látek, které se využívají v lékařství. Moruše jsou využívány pro snadnější odkašlávání při onemocnění horních cest dýchacích a pomáhají regulovat výšku hladiny cukru v krvi. Plody jsou významné také pro své účinky na pročištění organizmu. Dále na:http://www.ekozahrady.com/moruse.htm

ZDROJ: www.ekozahrady.com

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí