Pátek, 29. března 2024

Geosan, který likviduje ropné laguny v Ostravě, je v exekuci

Geosan, který likviduje ropné laguny v Ostravě, je v exekuci

Společnost Geosan Group, která likviduje ropné laguny v Ostravě, je v exekuci. Nesmí tak nakládat se svým majetkem. Okresní soud v Kolíně exekuci nařídil kvůli pohledávce 74,6 milionu korun liberecké firmy Baltom, která na likvidaci lagun bývalé ostravské chemičky Ostramo až do letošního jara zajišťovala většinu prací. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. Firma Geosan Group tvrdí, že exekuce byla nařízena neoprávněně.

Soud exekuci nařídil na základě říjnového nálezu Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. "Doufáme, že nastalá situace nebude mít vliv na rychlost a způsob realizace už tak problematické státní zakázky," řekla dnešnímu Právu mluvčí Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková. Kraj bude podle ní situaci pečlivě monitorovat.

Člen představenstva a výrobní ředitel Geosan Group Jiří Šalda ČTK sdělil, že firma podniká veškeré právní kroky směřující k tomu, aby exekuce byla co nejdříve zrušena a aby škody způsobené společnosti Geosan Group byly minimální.

Podle mluvčí Geosanu Vlasty Končelové nařízení exekuce nemá vliv na běžné podnikání firmy, exekucí proto nejsou ohroženy ani pokračování sanačních prací na lagunách Ostramo, ani přeprava paliva vyrobeného z jejich obsahu na skládku společnosti Celio v Litvínově a do cementárny společnosti Lafarge Cement v Čížkovicích.

Geosan ale už dříve uvedl, že podá žalobu na zrušení rozhodčího nálezu. "Chceme, aby bylo rozhodnuto v náš prospěch," řekla Končelová a dodala, že po firmě Baltom navíc Geosan vymáhá dalších 220 milionů korun.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) dnes řekl, že ministerstvo nemá možnost, jak spor kolem lagun ovlivnit, protože v něm není smluvní stranou a nemá v ruce ani žádný nástroj. Ministerstvo průmyslu a obchodu nechce jednotlivé obchodní spory komentovat. "Pro nás platí, že předpokládáme naplnění smluvního vztahu," uvedl mluvčí MPO Pavel Vlček.

Baltom, který je kvůli druhotné platební neschopnosti v insolvenčním řízení, se na arbitrážní soud obrátil v srpnu, protože mu Geosan zůstal údajně dlužen asi 100 milionů korun. Navíc mu prý neoprávněně vypověděl smlouvu a nahradil jej dalším partnerem - pardubickým Šamonilem. Baltom požadoval celkem téměř 393 milionů korun, rozhodčí soud ale uznal nárok jen na zmíněných víc než 74 milionů. Podle médií rozhodčí nález také stanovil, že v čištění kontaminovaného území má místo firmy Šamonil pokračovat Baltom. To ale Končelová odmítla.

Baltom těžil ropné kaly z ostravských lagun a zpracovával je na alternativní palivo, určené ke spalování v elektrárnách či cementárnách. V lednu objevila Česká inspekce životního prostředí na Ostravsku dva tajné sklady, kde Baltom palivo nelegálně skladoval. Firma za to dostala pokutu. Proti sankci se odvolala, brání se právě nedoplatky od Geosanu. Spor vedl právě k vypovězení smlouvy s Baltomem ze strany sdružení Čistá Ostrava, kde Geosan figuruje.

Část paliva vyrobeného z odtěžených ropných látek skončila v Polsku. Polská strana to považuje za nelegální vývoz odpadů a požaduje, aby byla směs vytěžená z ropných lagun v Ostravě odvezena zpět. Okolnosti vývozu odpadu do Polska šetří české ministerstvo životního prostředí a plánovala se jím zabývat také polská prokuratura.

Na podzim začal Geosan veškeré vyrobené palivo z lagun vyvážet na skládku Celia v Litvínově. Následně má být spáleno v cementárně v Čížkovicích. Toto řešení v srpnu Ústecký kraj zásadně odmítl, později ale firma splnila všechny podmínky. Cementárna zkušebně spálila několik dávek ropných kalů, a pokud se neprokáže porušení emisních limitů, bude cementárna kaly pálit příštích šest let. Na protest proti spalování se uskutečnily demonstrace v Teplicích, Lovosicích a Litoměřicích.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů