Pátek, 19. dubna 2024

LN: Výnos z povolenek bude kvůli možné recesi v EU poloviční

LN: Výnos z povolenek bude kvůli možné recesi v EU poloviční

Pokud evropská ekonomika nezačne v nejbližších letech opět růst, bude se Česko muset zřejmě smířit s výnosem z emisních povolenek v letech 2013 až 2020 okolo 70 miliard korun, tedy o zhruba o polovinu nižším než ještě v září odhadovalo ministerstvo životního prostředí. Informují o tom dnešní Lidové noviny (LN).

Prognóza ministerstva počítala s prodejní cenou 20 eur za jednu povolenku. Blízko této hranice se do června držely i ceny na energetických burzách. Jenže od té doby hodnota povolenky prudce klesla v v současnosti se pohybuje pod deseti eury. "V současné době přepočítáváme scénáře možných výnosů. Je patrné, že by celkový výnos mohl být zhruba poloviční ve srovnání s našimi předchozími kalkulacemi," řekla LN mluvčí ministerstva životního prostředí Marta Machková.

Povolenky dávají energetickým firmám a dalším velkým producentům emisí právo vypouštět do atmosféry průmyslové plyny. Jedna povolenka se rovná tuně emisí. Očekávaný návrat ekonomické recese sníží objem výroby, a tím i spotřebu povolenek. Zájem o ně snižuje také rychle rostoucí objem výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Další vývoj emisního obchodování lez odhadovat jen těžko. "Hodnota povolenky bude dál klesat, pokud se Evropská unie nerozhodne výrazněji omezit příděl pro období od roku 2013," řekl ředitel pro strategii ČEZ Pavel Cyrani.

Podle pravidel Evropské unie musí být polovina výnosů z prodeje povolenek určena na projekty zaměřené na snižování emisí skleníkových plynu. Zbývajících 50 procent mohou vlády členských zemí použít podle svého uvážení. Česká vláda chce část povolenek dát energetickým firmám bezplatně výměnou za investice do ekologických opatření, zbytek si firmy musí koupit.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) začátkem příštího roku předloží vládě návrh na rozdělení výnosů z prodeje emisních povolenek. Chalupa chce navázat na úspěšný program Zelená úsporám a přispívat lidem na investice do zateplování a ekologičtějšího vytápění domů. Počítá také s podporou výstavby pasivních domů či s modernizací veřejných budov.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) několikrát vyjádřil s udělováním bezplatných povolenek nesouhlas, protože tím o peníze přijde státní rozpočet. "Ministerstvo považuje za základní prioritu pro období let 2012 až 2016 fiskální konsolidaci s cílem dosažení vyrovnaných rozpočtů," sdělil LN náměstek ministra financí Jan Gregor.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů