Pátek, 29. března 2024

Ostravsko hledá cestu k voňavému železu

Ostravsko hledá cestu k voňavému železu

Od roku 2008 odešlo z Moravskoslezského kraje 40 tisíc lidí. Buď je trápilo špatné životní prostředí, nebo vysoká nezaměstnanost. "Zlom je kolem hranice osmi procent - když jde nezaměstnanost výš, lidé odcházejí pryč za prací," uvedl ostravský primátor Petr Kajnar na včerejším Fóru Hospodářských novin. Konalo se v Ostravě a zabývalo se budoucností kraje, tedy právě životním prostředím a ekonomikou. Dnes je v kraji s 1,24 milionu obyvatel nezaměstnanost 11,9 procenta a je třetí nejhorší v Česku.

Průzkumy veřejného mínění v kraji ukazují, že obyvatele sice trápí životní prostředí, ale nezaměstnanost a pracovní příležitosti ještě více. "Při minulé ekonomické krizi stoupal počet lidí zaměstnaných v průmyslových zónách. To znamená, že potřebujeme další investice," uvedl primátor Kajnar.

Region má výhodu v tom, že má dostatek technicky vyspělých lidí a vysokou produktivitu práce (třetí ve srovnání mezi regiony včetně Prahy). Petr Zahradník, specialista na EU z České spořitelny, upozornil, že ani do budoucna se region nemůže zbavit tradičních odvětví, ale měl by je doplnit dalšími souvisejícími obory, jako jsou výzkum, vývoj, prodej, design... "Sem by měl kraj mířit, až se bude ucházet o další evropské peníze," zhodnotil Zahradník a dodal: "Pokuste se odstranit stigma černého regionu."

Kde vidí budoucnost Ostravska rektor VŠB - Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák? "V průmyslové výrobě, která je regionu geneticky dána, ale s velkou přidanou hodnotou. Je na to pěkné pojmenování - voňavé železo." Proto škola nabízí taky studium oborů, jako jsou nanotechnologie, superpočítání nebo mechatronika. Univerzita získala za poslední tři roky z EU 5,5 miliardy korun na centra vědy a výzkumu.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa pochválil dobrovolné závazky a investice do životního prostředí dvou klíčových místních firem a zaměstnavatelů - ArcelorMittalu a OKD. Ostravské auditorium upozornil, že úplně nejhorší hodnoty škodlivin za minulé inverze neměla průmyslová Ostrava, ale pražská čtvrť Veleslavín.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů