Středa, 24. dubna 2024

POVODNĚ A SUCHA - DVA PROBLÉMY S JEDNÍM ŘEŠENÍM

POVODNĚ A SUCHA - DVA PROBLÉMY S JEDNÍM ŘEŠENÍM

22. listopadu 2011, Brusel - Dnes proběhl v Evropském parlamentu pod záštitou českého europoslance Pavla Poce seminář, na kterém bylo představeno jednoduché a efektivní protipovodňové opatření, jež by následně pomohlo řešit i problém klesající hladiny podzemních vod.

Slovenský vodohospodář Štefan Vaľo, který se zabývá stavbami lesních cest a vodních hrází již přes čtyřicet let, prezentoval europoslancům a Evropské komisi svůj pilotní projekt, ve kterém prokázal, že právě nepoužívané lesní přibližovací cesty v horách jsou jednou z hlavních příčin záplav.

Mechanickým příčným narušením a členěním těchto bývalých cest, které vznikají převážně při těžební činnosti, se zabrání rychlému odtoku vody z vyšších poloh do údolí. Tato úprava pomáhá retenci vody do půdy a tím i zvyšuje hladinu podzemních vod.

"Tyto přibližovací lesní cesty v horách a plochy zhutněné půdy je nutno ihned likvidovat a to nejlépe příčným narušením proti svahu. Potřebujeme legislativu, která by rekultivaci zhutnělé půdy vyžadovala. Každý den přibývají v EU stovky kilometrů takových ploch, po kterých se i při mírnějších deštích valí voda do nižších poloh. Voda prostě nemá šanci se vstřebat," řekl Vaľo

Dr. Tomáš Orfánus, člen Slovenské akademie věd, provedl experiment v Ťahanovcích na Slovensku, kdy byl simulován déšť o intenzitě 100mm za 3 hodiny, tedy stejně vysoké srážky, které způsobily ničivé červnové záplavy u obce Píle. Ukázalo se, že zatímco po neupravené zhutnělé půdě odtékalo 81 procent srážek do nižších poloh, opatření proti tvorbě povrchového odtoku se projevilo stoprocentní.

"Po záplavách v obci Píla, jsme mimo tohoto experimentu provedli ještě studii, ve které jsme změřili, že nepoužívané lesní přibližovací cesty se zhutnělou půdou mohly mít na svědomí 52% podíl celkového povodňového odtoku. Můžeme jen doufat, že v praxi je to méně. A to je nyní nutné urychleně zmapovat." uvedl Orfánus.

Maria Brattemark z oddělení životního prostředí Evropské komise velmi ocenila pilotní projekt, vyžádala si dokumentaci projektu, projevila zájem spolupracovat a v tom smyslu i informovala, že Evropská komise bude připravovat studii přirozeně vodu zadržujících opatření. Studie má být publikována v dubnu 2012.

Europoslanec Pavel Poc k celé akci dodal: "Evropská unie podporuje systém protipovodňových opatření již dlouhou dobu. Bohužel například směrnici o zvládání protipovodňových rizik ne všechny členské země berou až tak vážně. Jsem velmi rád, že jsem mohl umožnit panu Vaľovi prezentovat toto jednoduché opatření na evropské úrovni. Jednoduchá, efektivní a levná opatření jako jsou tato, by mohla obzvláště v této době pomoci s narůstajícím rizikem záplav a úbytkem podzemních vod."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů