Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Elektrická vozidla získávají stále větší mezinárodní podporu. Ve čtvrtek 17. listopadu podepsali v Ženevě zástupci EU, USA a Japonska dohodu o úzké spolupráci na konvergenci regulačních požadavků týkajících se elektrických vozidel v globálním kontextu. To povede k úspoře nákladů pro automobilové výrobce. V současné době je totiž vyráběno relativně málo elektrických vozidel v různých regionech světa. Dohoda je klíčová v kontextu hospodářské obnovy. Vzhledem k tomu, že pravidla pro elektromobilní technologie jsou v současné době rozšířena na obou stranách Atlantiku a Asie, spolupráce bude obzvláště zajímavá, protože nabízí jedinečnou příležitost pro rozvoj společných přístupů. Komise je toho názoru, že se jedná o důležitý krok v rozvoji elektrických automobilů. Regulační dohoda o spolupráci má pomoci zvýší tržní potenciál pro tuto průlomovou technologii a přispívat ke konkurenceschopnosti a k udržitelnější a čistší silniční dopravě.

Společenské megatrendy, jako je růst populace, vedou k tomu, že společenský vývoj a globální ekosystém se dostávají do zásadního rozporu. Lídři byznysu si uvědomují, že zásoby přírodních zdrojů jsou vyčerpatelné a že se v řadě případů skutečně vyčerpání blíží. Ekonomové začínají vyčíslovat externality takovým způsobem, že to převrací základní předpoklady pro fungování firem. Význam pojmu trvalá udržitelnost se v této souvislosti posouvá od omezení spotřeby zdrojů a negativních dopadů činnosti k totální eliminaci.
Rozšiřuje se koncept opakovaného používání průmyslového zboží, přicházejí požadavky na neomezenou trvanlivost materiálově náročných konstrukčních částí výrobků. Největší přínos (v relativním vyjádření) však má dematerializace zboží a služeb. Klasickým příkladem tohoto přístupu je náhrada plastových DVD za elektronicky šířený multimediální obsah nebo nověji elektronické knihy

Darujspravne.cz navázalo spolupráci s IBM. Prostřednictvím počítače může nyní pomáhat každý, stačí párkrát kliknout. Projekt World Community Grid (WCG) vznikl na základě spolupráce společností IBM a United Device. Jde o rozsáhlou síť propojující téměř 2 miliony počítačů více než 560 tisíc dobrovolníků z 80 zemí světa. K projektu je možné se nyní připojit i na www.darujspravne.cz, a přispět tak kapacitou svého počítače k humanitárnímu výzkumu.
Projekt World Community Grid shromažďuje a zdarma poskytuje vědcům volnou výpočetní kapacitu osobních počítačů. Vědečtí pracovníci potřebují zpracovávat nepřeberné množství dat, na které by jejich počítače často těžko stačily. Díky WCG mohou využít obrovskou výpočetní sílu poskytnutou dobrovolníky, což umožňuje výrazně urychlit významné humanitární výzkumy. Mezi projekty, na kterých se dobrovolníci registrovaní do World Community Grid podílejí, patří například vývoj léků proti AIDS, léčba svalové dystrofie, rakoviny nebo ekologické projekty zaměřené na zkoumání nových energetických zdrojů či dostupnost čisté vody.

Co projedná vláda ve středu
3.
Návrh nařízení vlády o poplatcích na odbornou činnost Státního úřadu pro jadernou bezpečnost
č.j. 991/11 - bod 4 schůze vlády 23.11.2011
Předkládají: předseda vlády a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost
Přizvána: D. Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost

Zástupci Ministerstva financí České republiky a společností Radiance Energy a Voltaic Network, členů asociace International PhotoVoltaic Investors Club (IPVIC), se sešli minulý týden v Praze. Předarbitrážní jednání vyvolané iniciačními dopisy z období březen-srpen 2011 se uskutečnilo v souladu se stanovenými postupy v rámci vyjednávací lhůty podle příslušných smluv o ochraně investic.
Obě strany sporu uvedly na setkání svá stanoviska a prohlašují, že dosud nebylo v předmětu sporu dosaženo žádné definitivní řešení. Obě strany však vyjádřily ochotu pokračovat v jednáních před samotným zahájením jednotlivých arbitráží.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů