Pátek, 29. března 2024

Caroline Kovtun: Je pravý čas plnoletou skládku uzavřít

Caroline Kovtun: Je pravý čas plnoletou skládku uzavřít

Skládka komunálního odpadu v Ďáblicích je v provozu od roku 1993, to je 18 let. Je na ní uloženo zhruba 5 milionů tun odpadků, měří celý kilometr a její odpadky tvořený masiv již mnoho let vítá návštěvníky Prahy přijíždějící ze severu. Svým objemem je největší skládkou v České republice, stojí na území hlavního města Prahy a ani ne kilometr od okraje obytné části Ďáblic.

Lidé, kteří bydlí v její blízkosti, jsou obtěžováni nadměrným prachem a zápachem. Studie prokázaly, že zamořuje spodní vodu a vypouští plyny a těžké kovy do ovzduší. Skládka se rozšiřuje směrem na Dolní Chabry k místu, kde se dodnes nachází bývalá, dosud stále nezregenerovaná skládka. Třetí rozšíření by přerušilo cestu z Ďáblic do Zdib, která existuje již přes sto let. Musel by se zničit a znovu zavést zelený pás okolo skládky.

Magistrát měl za úkol pokusit se najít jinou lokalitu pro skládku

Přes odpor většiny občanů a nesouhlas městské části Praha-Ďáblice magistrát hlavního města o toto třetí rozšíření skládky usiluje, přestože zastupitelé při druhém rozšíření Ďáblicím v roce 2009 slíbili, že bude poslední. Měli také za úkol pokusit se najít jinou lokalitu pro skládku, avšak není známo, kdo tím byl prověřen a jaké jsou výsledky nebo v jaké fázi se vyjednávání nyní nachází.

Občanské sdružení se zastupitelů na kroky, které v této věci podnikají, přímo zeptalo, avšak žádnou odpověď jsme nedostali. V zásadách územního rozvoje ani v Plánu odpadového hospodářství Prahy není žádná zmínka o skládkování na území hlavního města. Ďáblická skládka byla sice založena jako skládka pro Prahu, nicméně nic nebrání firmě, která ji provozuje, na ni vozit odpad z jiných krajů, a opravdu se tak prokazatelně děje. Jsme to ale my Pražané, kdo nyní trpíme přeplněnou skládkou, která je ale částečně plněná odpadem, který neprodukujeme.

Přestože existovala i bezskládková varianta konceptu nového územního plánu hlavního města Prahy, při hlasování o podobě konceptu na začátku listopadu se rozhodovalo pouze o variantě se skládkou, která byla schválena napříč zastupitelstvem bez větší opozice. Rozšíření skládky je také jedna z celoměstsky významných změn územního plánu, která byla navržena a má se o ní brzo rozhodnout. Občanské sdružení prosazuje ukončení skládky letos podle plánu z druhého prodloužení a proměny skládky v funkční biokoridor.

Je čas zhojit životní prostředí Ďáblic a začít skládkovat koncepčně, jinak a jinde. Je načase, aby magistrát hlavního města Prahy začal dodržovat své sliby a bral v potaz námitky a připomínky svých občanů a nejen obchodní zájem provozovatele skládky. Občanské sdružení si je vědomo, že odpověď na otázku, co s tunami odpadu, který každoročně jako Pražané generujeme, není jednoduchá a chápeme, že komplexní řešení odpadového hospodářství velkého města není snadná věc.

Není možné, aby skládka v Ďáblicích rostla neomezeně do výšky a délky

Pro hledání nového, ekologičtějšího a hlavně koncepčního způsobu je zajisté potřeba vůle, odvaha a hlavně práce. Podle dosavadních výsledků projednávání se však může zdát, že na příslušných místech chybějí. To by ale bylo dost krátkozraké - není možné, aby skládka v Ďáblicích rostla neomezeně do výšky a délky, jednou se zastavit musí, a pokud se hlavní město nyní tomuto úkolu vyhne, bude za několik málo let postaveno před stejný problém. Teď je ten pravý čas skládkování na tento rok "plnoleté" skládce ukončit .

AUTOR: Caroline Kovtun
Autorka je předsedkyní o.s. Pro Ďáblice

ZDROJ: Praha

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů