Čtvrtek, 28. března 2024

Lidé u skládky živí naději

Ďábličtí občané v čele se svým starostou se rozšíření skládky brání. Obyvatelé doufají v pomoc nových pražských radních.

Lidé u skládky živí naději

Jednání pražského zastupitelstva na začátku listopadu rozhodlo jasně. Největší pražská skládka v Ďáblicích se rozroste.

Občanům Ďáblic, kteří jsou nespokojení s dalším zvětšováním obrovské hromady odpadků, ovšem mají novou naději, jak rozhodnutí zvrátit. Alespoň si to myslí ďáblický starosta Miloš Růžička (STAN). "Budeme se nyní snažit dohodnout s částečně novým vedením města Prahy. Úředníci jsou zatím pořád stejní, ale doufám, že nyní nám konečně pravdivě odpoví na otázky, které jim celý rok klademe," řekl Růžička.

"Já nyní spoléhám na prohlášení šéfa pražské TOP 09 Františka Laudáta, který řekl, že po oblasti hospodaření města vidí jako druhou prioritu územní plán a jako součást nápravy vidí personální změny na klíčových pozicích úředníků v oblasti územního rozvoje a plánování," upřesnil starosta Ďáblic.

Pomoci by mohli politici z Prahy 8

Jako velké plus pro Ďáblice a jejich zatím marný boj s rozšiřovaním skládky vidí starosta Růžička i to, že posty v radě města obsadili tři politici z Prahy 8. Prvním náměstkem primátora Bohuslava Svobody se totiž stal Tomáš Hudeček, který byl předsedou regionální organizace TOP 09 na Praze 8. Dalším náměstkem se stal Lukáš Manhart. Ten na Praze 8 bydlí a skládku považuje za problém, jenž je třeba řešit. Třetí politik, který se zastavením rozšíření skládky může pomoci, je bývalý starosta Prahy 8 Josef Nosek. Ten už dříve řekl, že s rozšiřováním skládky zásadně nesouhlasí. "Pro nás občany Prahy 8 není skládka nic příjemného. Bohužel o její existenci nebo neexistenci ze své pozice nerozhoduji. O tom rozhoduje celé zastupitelstvo a to se zatím vyjádřilo jasně," řekl radní Nosek, který je odpovědný za územní plánování.

Nový radní pro oblast transparentní veřejné správy a legislativy Lukáš Manhart (TOP 09) tvrdí, že se o rozšíření skládky může zastupitelstvo ještě bavit a nic není pro Ďáblice ztraceno. "Na zastupitelstvu začátkem listopadu se skládka v Ďáblicích obšírně řešila. Vzhledem k tomu, že rozšíření skládky se schvalovalo v rámci konceptu územního plánu, se tato otázka může ještě otevřít. Je to ovšem na širší diskusi, které se nebráním. Pokud to bude podloženo odborně, tak se o tom můžeme bavit. Nicméně upozorňuji, že rozšíření prošlo," řekl nový radní.

Že právě nyní nastala ta pravá chvíle zastavit další rozšíření skládky v Ďáblicích, si myslí i pražský zastupitel, bývalý radní a předseda pražských zelených Petr Štěpánek. "Když jsem byl radní, tak se v plánu odpadového hospodářství s rozšířením skládky vůbec nepočítalo. Naopak jsem radě zdůrazňoval, že vzhledem ke směrnici EU zakazující skládkování je rozšíření skládky nežádoucí a je s touto směrnicí, která je součástí českého právního řádu, přímo v rozporu," řekl Štěpánek. "V této věci má starosta Růžička pravdu i právně, protože ta skládka tam nadále nemá co dělat," dodal Štěpánek.

V současnosti je na skládce v Ďáblicích zhruba pět milionů tun odpadků. Pokud vše půjde podle plánu společnosti A.S.A., která skládku provozuje, hora smetí u okraje Prahy nabobtná o další jeden a půl milionu tun. Ve chvíli, kdy Praha spaluje téměř veškerý směsný komunální odpad v Malešicích a spalovna funguje na sto procent, se Růžičkovi i Štěpánkovi zdá další rozšiřovaní skládky úplně nesmyslné. "Pasivní ukládání odpadu hromaděním na povrchu, do výšky, přímo v hlavním městě, přímo v proluce obytné zástavby a hledání alternativ odpovídajících střední Evropě začátku 3. tisíciletí by mělo být věcí odborné diskuse a kvalitního, věcného a průhledného vyjednávání s postiženými občany a nemělo by být degradováno politikou," řekl Růžička.

Štěpánek považuje za nesmyslné především to, že v současnosti se skládka plní především odpadky ze středních Čech. "To je naprosto bizarní situace. V Evropě, kde ještě skládkování v nějakém minimálním režimu funguje, se odpadky vozí z města ven. U nás se vozí do města z kraje, který nemá spalovnu," popsal Štěpánek.

Hlavním cílem je naopak rozšíření skládky západním směrem do katastru obce Březiněves. Její starosta Jiří Haramul má na rozšíření skládky veliký zájem. Do rozpočtu obce mu totiž A.S.A. ročně přisype pět a půl milionu korun.

AUTOR: Bedřich Kratochvíl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů