Pátek, 29. března 2024

Firma zbourá město, místním to nevadí

Firma zbourá město, místním to nevadí

Dovedete si představit, že vám zbourají dům, ve kterém jste se narodili, a přestěhují vás o pár kilometrů dál? Budete s tím souhlasit? Obyvatelé severošvédské Kiruny stojí před takovým dilematem a 96 procent z nich se stěhováním souhlasí.

Stěhování si vynutila těžba v místním dole na vysoce kvalitní železnou rudu. Do Kiruny teď často míří novináři i těžaři z jiných zemí, aby pochopili, jak získat veřejnou podporu pro takovýto krok.

"Uvědomujeme si, že bez dolu bychom rychle degradovali na malou vesnici," řekl HN místostarosta Niklas Sirén. Těžební společnost ale má obyvatelům také co nabídnout. Přesunutí města bude financovat. "Shodli jsme se na tom, že ten proces musíme brát jako příležitost vybudovat ještě něco lepšího, než je současná Kiruna," říká Sirén.

Jedním z argumentů je, že nové domy budou energeticky vysoce úsporné. "Vybudovat zelené město za polárním kruhem, to je krásná výzva," říká kirunský místostarosta a ekologicky založení Švédové na to slyší.

Státní těžební společnost LKAB plány radnice podporuje, i když je jí jasné, že investice to nebude malá. Má však jistotu, že k jejím těžebním strojům se žádný ekologický aktivista přivazovat nebude.

AUTOR: Ondřej Soukup
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů