Úterý, 19. března 2024

ČR by mělo hledat nové ložisko pro těžbu uranu, řekl Kavina z MPO

ČR by mělo hledat nové ložisko pro těžbu uranu, řekl Kavina z MPO

Česko by mělo najít novou lokalitu, kde by mohlo v příštích letech pokračovat v těžbě uranu. Na Žofínském fóru o energetice to dnes řekl ředitel odboru surovinové a energetické bezpečnosti ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Pavel Kavina. Současná těžba v Rožné na Žďársku bude trvat další zhruba tři roky a ČR by se podle něj neměla soběstačnosti v těžbě uranu vzdát. Ekologové s těžbou nesouhlasí.

"Je potřeba začít na tuto oblast pohlížet progresivním způsobem. Těžba vlastního uranu je velkou výhodou pro naši surovinovou bezpečnost," uvedl Kavina. Podle jedné z pracovních verzí aktualizované Státní energetické koncepce počítá stát se širokým využitím jaderné energie, a vlastní zdroje uranu by tak byly důležité.
Kavina neuvedl, zda aktualizovaná energetická koncepce s další těžbou uranu počítá. Koncepce prochází meziresortním připomínkovým řízením a vláda by se jí měla brzy zabývat.

Ředitel divize strategie společnosti ČEZ, která v ČR provozuje jaderné elektrárny Temelín a Dukovany, Pavel Cyrani podotkl, že Česko by si vystačilo i s dovozem uranu, vlastní těžba podle něj není příliš nutná. "Samotný uran tvoří jen malou část v celkové ceně paliva," uvedl.

Rožná na Žďársku je jediným místem nejen v Česku, ale i v celé střední Evropě, kde se uran v současné době ještě těží. Uran se zde těží více než půl století a ukončení těžby bylo již několikrát avizováno. Podle těžařů je dobývání zásob stále rentabilní. Loni se v Rožné vytěžilo 240 tun uranu.

Ekologové ale proti nové těžbě uranu dlouhodobě protestují. Odstraňování ekologických škod po starých dolech trvá desítky let a stojí miliardy korun. Například odstranění škod po těžbě uranu v oblasti Stráže pod Ralskem by mělo trvat do roku 2042.

Podle údajů České nukleární společnosti (ČNS) je v současnosti světovou jedničkou v těžbě uranu Kazachstán. Na světový trh dodává 33 procent vytěženého uranu. Zásoby uranu v Kazachstánu se odhadují na 1,5 milionu tun. Dalšími významnými producenty uranu jsou Kanada s 18 procenta a Austrálie s 11 procenty podílu na světové těžbě. Hlavími odběrateli kazašského uranu budou podle ČNS Čína a Indie, které mají velké ambice v rozvoji jaderné energetiky. Kazachstán za tři čtvrtletí vytěžil zhruba 14.000 tun uranu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů