Čtvrtek, 28. března 2024

Elektrická moucha, potopa města i pohyblivé kontinenty: tak bude vypadat Otevřená zahrada na Údolní

Elektrická moucha, potopa města i pohyblivé kontinenty: tak bude vypadat Otevřená zahrada na Údolní

Nadace Partnerství uzavřela s výtvarníky konečnou podobu hravých stanovišť, které chystá pro děti ve své Otevřené zahradě v centru Brna. Bude jich celkem 12. Jejich autoři si dali záležet, aby se na nich děti (i dospělí) bavili a zároveň mohli lépe pochopit přírodní zákonitosti. Od poloviny prosince se výtvarníci pustí do jejich vyrábění a testování. Vzdělávací obsah stanovišť zajišťuje brněnská Lipka. Slavnostní představení Otevřené zahrady chystá nadace na konci září 2012.
V těchto dnech se na Údolní 33 dostanete pouze zazvoněním u velkých dřevěných vrat. Vedou do soukromého dvora s jeřábem na kopci nad ním. Za devět měsíců ale bude všechno jinak. Přes den tady bude proudit několik školních tříd a své místo zde naleznou i ostatní Brňáci nebo návštěvníci Brna.
Co na ně bude čekat? "Z Údolní ulice budou moci až na Špilberk procházet přes 12 originálních stanovišť zaměřených na téma přírodních živlů," uvádí ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata. "Například stanoviště Vodní svět bude nabízet hru určenou dvěma týmům - jeden z nich se bude snažit povodeň vyvolat, druhý zabránit tomu, aby zaplavila město. Na jiném stanovišti nazvaném Klima budou mít k dispozici neobvykle velké přenosné dřevěné kontinenty. Budou vybízet ke hře a také sloužit jako lavičky," dodává Kundrata. Pokud budete chtít navštívit zahradu jen s jedním dítětem nebo vnoučkem, přijdete si také na své. Můžete šlapáním roztočit větrník a rozeznít tak větrnou harfu nebo si ohřát záda v tlamě ještěra.
Tým výtvarníků se v návrzích soustředil také na efektní využití moderních technologií. Na vlastní kůži si tak například budete moci vyzkoušet využití elektřiny ze Slunce: "Ke sluneční květině, jejíž okvětní lístky budou tvořit fotovoltaické panely, budou moci návštěvníci připojit velkou interaktivní mouchu, která díky tomu "ožije", prozrazuje vedoucí autorského týmu výtvarníků Petr Korecký. "V návrzích jsme se snažili myslet na všechno. Jak třeba zabránit, aby nám někdo neukradl Austrálii, co všechno by se mohlo dát zničit nebo kam poteče voda z povodně," dodává jeho spolupracovník Ondřej Slavík.
"V Otevřené zahradě toho bude skutečně hodně. Jednotlivá stanoviště jsou mezi sebou tematicky propojená a společně jako celek vytvářejí živou interaktivní učebnici o dějích v přírodě. Věříme, že její návštěvníci nebudou jen žasnout nad jednotlivými hracími prvky a jejich uměleckým ztvárněním, ale že je to přivede k zamyšlení nad závislostí člověka na přírodních procesech," uzavírá Hana Mikulicová z Lipky.
Součástí Otevřené zahrady bude také nově postavená pasivní budova environmentálního poradenského centra. Centrum bude sloužit především vzdělávání dospělých a studentů. Projektovou dokumentaci zpracoval ateliér Projektil architekti s.r.o. Společnost Skanska, generální dodavatel a partner nadačního programu Zelené stavění, zahájila výstavbu v říjnu; nyní dokončuje základovou desku a v příštím týdnu začne betonovat skelet prvního podlaží. "Počasí nám zatím přeje a věřím, že se dodavateli podaří koordinovat práce tak, abychom mohli v září otevřít. Stavba už teď slouží jako učebnice. V pátek jsme tu měli skupinu třiceti studentů z pražské ČVUT a hlavní fáze stavby budou navštěvovat také studenti docenta Chybíka z brněnské architektury," říká Miroslav Kundrata.
Kontakty:
  • Miroslav Kundrata, ředitel Nadace Partnerství, miroslav.kundrata@nap.cz, 515 903 130
  • Petr Korecký, autor výtvarných hracích prvků v Otevřené zahradě,774 922 080, tadyated@gmail.com
  • Hana Mikulicová, pedagog Lipky, vytváření vzdělávacích programů pro školy v zahradě, 724 895 749
Lucie Komendová, zahradní architektka, architektonické řešení zahrady, 608 418 470

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů