Sobota, 20. dubna 2024

Jak na černé stavby?

Jak na černé stavby?

Územní a stavební řízení

Obecně lze říci, že pokud má být postavena stavba, musí nejdřív proběhnout územní řízení (v rámci kterého se stavba umisťuje) a následně řízení stavební (v rámci kterého se povoluje technické provedení stavby). Tento proces je upraven primárně zákonem č. 183/2006 Sb., stavebním zákonem. K umístění stavby je ve většině případů potřeba vydání územního rozhodnutí podle § 76 stavebního zákona. Namísto územního rozhodnutí může stavební úřad vydat v některých případech územní souhlas podle § 96 stavebního zákona, který je jednodušší alternativou vůči územnímu rozhodnutí. Konečně jsou i případy, kdy není vydání územního rozhodnutí ani souhlasu potřebné (např. sjezdy z pozemních komunikací na sousední nemovitosti).

Obdobně je k provedení stavby zásadně nutné vydání stavebního povolení. Pro provedení některých druhů staveb stavební zákon stanovuje jednodušší postup, a to ohlášení stavby (§ 104 stavebního zákona), se kterým vysloví stavební úřad souhlas. Nakonec existují také stavby, které nevyžadují ani povolení ani ohlášení (§ 103 stavebního zákona, např. budovy o jednom nadzemním podlaží do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, nepodsklepené, jestliže neobsahují pobytové místnosti, hygienická zařízení ani vytápění, neslouží k ustájení zvířat a nejde o sklady hořlavých kapalin a hořlavých plynů). Více o územním a stavebním řízení se dozvíte zde.

Některé stavby v průniku nevyžadují ani územní rozhodnutí/ územní souhlas ani stavební povolení/ohlášení. Jedná se např. o stavební úpravy, pokud se jimi nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se vzhled stavby ani způsob užívání stavby, nevyžadují posouzení vlivů na životní prostředí a jejich provedení nemůže negativně ovlivnit požární bezpečnost nebo stožáry pro vlajky do výšky 8 m či přenosné stavby, zařízení a konstrukce, jejichž doba umístění na pozemku nepřesáhne 30 dnů v roce. Obecně řečeno se jedná o stavby, které současně splňují podmínky ustanovení § 79 dost. 3 nebo § 81 odst. 3 stavebního zákona a § 103 stavebního zákona. Ostatní stavby musí mít alespoň jedno povolení Pomineme-li nyní jednoduché stavby, které nevyžadují územní rozhodnutí (souhlas) ani stavební povolení (ohlášení), v zásadě by měla být každá stavba realizována pouze za předpokladu, že pro ni byla vydána nezbytná povolení. Dozorová činnost nad plněním těchto povinností spočívá především na stavebním úřadě.

Pokud je stavba realizována bez potřebného územního rozhodnutí/souhlasu a stavebního povolení/ohlášení, jedná se o tzv. "černou stavbu" a stavební úřad je povinen podle platného stavebního zákona zahájit řízení o odstranění stavby. Černou stavbou se stává i stavba, která byla sice postavena na základě vydaného územního rozhodnutí a stavebního povolení, avšak tato povolení byla následně zrušena.

Dodatečné povolení

V souladu s ustanovením § 129 odst. 2 písm. b) stavebního zákona stavební úřad z moci úřední nařídí vlastníku stavby, popřípadě s jeho souhlasem jiné osobě, odstranění stavby prováděné nebo provedené bez rozhodnutí nebo opatření stavebního úřadu vyžadovaného tímto zákonem anebo v rozporu s ním. Stavební zákon tedy nenechává stavebním úřadům žádný prostor pro správní uvážení. Dozví-li se stavební úřad o tom, že někde je realizována černá stavba, musí řízení o jejím odstranění zahájit.

Dále na:http://www.eps.cz/cz2311311pp/pravni-poradna/

ZDROJ: www.eps.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů