Sobota, 20. dubna 2024

Za poškození lesa u Přelouče padla pokuta 150.000 korun

Za poškození lesa u Přelouče padla pokuta 150.000 korun

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila společnosti Lesní investiční pokutu 150.000 korun za nezákonnou těžbu dříví a poškození lesní půdy u Přelouče na Pardubicku. Při odvozu kmenů vznikly na cestách 20 až 50 centimetrů hluboké vyjeté koleje v délce 1,5 kilometru, informovala ČTK mluvčí inspekce Ivana Awwadová. Pokuta se vztahuje i na člověka, který dříví svážel. Další sankce si firma vysloužila za pozdější těžbu.

Poškozený les je u obce Sopřeč. "Nezákonným jednáním vlastník lesa ohrozil stabilitu lesního porostu a negativně ovlivnil vodní režim lokality, navíc místy poškodil i kořeny stromů", uvedl Martin Baranyai, vedoucí oddělení ochrany lesa oblastního inspektorátu v Hradci Králové. Inspekce také přikázala společnosti, aby zajistila zarovnání vyjetých kolejí.

V době správního řízení inspektoři v dubnu při kontrole zjistili, že v lokalitě nařezal neznámý pachatel stromy na ploše asi dvou hektarů, část nařezaných kmenů byla i v majetku sousedních vlastníků lesa. Policii se pachatele nepodařilo zjistit. Inspekce nařídila do poloviny června nařezané stromy pokácet, vlastník lesa však tento termín nesplnil, stromy kácel v létě a těžbu dokončil až koncem září. Navíc při zpracovávání dříví opět poškodil lesní půdu a cestu. ČIŽP proto zahájila další správní řízení, na jehož konci bude zřejmě pokuta a opatření k nápravě po těžbě.

Kácení v rozporu se zákonem nebo nezalesňování holin není v Pardubickém kraji výjimečné. Vloni inspekce uložila šest nápravných opatření v lesním hospodářství. Další čtvrtmilionová pokuta za nezákonnou těžbu u Jaroměřic na Svitavsku v roce 2009 nabyla právní moci v letošním roce.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů