Čtvrtek, 28. března 2024

Projekt sanace skládky v Jičíně nabere zhruba rok zpoždění

Projekt sanace skládky v Jičíně nabere zhruba rok zpoždění

Projekt rekultivace skládky pod vrchem Zebín v Jičíně zřejmě nabere zhruba rok zpoždění. Stavbu aktuálně zdrželo opětovné vyhodnocení soutěže na dodavatelskou firmu, město také bude dělat nové výběrové řízení na technický dozor stavby. Podle původních plánů měla být rekultivace skládky hotová letos. Nyní se zahájení stavby předpokládá na jaře příštího roku. Novinářům to dnes řekli představitelé radnice.

Město také nemá jisté přidělení státní dotace, která by měla uhradit 90 procent nákladů. Radnice do Fondem životního prostředí požadovaného termínu do konce listopadu neuzavřela smlouvu s vítěznou firmou. "Žádáme o prodloužení termínu," řekl starosta Martin Puš (ODS). Dodal, že bez dotace by se Jičín do revitalizace skládky pustit nemohl.

Nabídku do soutěže podalo 19 subjektů a nejnižší cenu nabídla pražská firma Purum. Námitku však podala jedna firma, která byla pro údajné nesplnění stanovených podmínek z posuzování vyřazena. Radnice nakonec firmě vyhověla a udělala nové vyhodnocení tendru. "Pořadí na prvních třech místech se nezměnilo. Původně vyřazená firma skončila na 4. místě," řekl místostarosta Tomáš Frýba (TOP 09).

Již dříve projekt zdržely diskuze o způsobu provedení soutěže. Původně město zvažovalo, že by firmu mohlo vybírat dvoukolovou soutěží, kdy se v prvním kole počet soutěžících zúží losováním. K losování, které město použilo již loni pro výběr firmy na přestavbu zimního stadionu, se přikláněla část zastupitelů z ODS a ČSSD. Zastupitelé však rozhodli, že město firmu vybere jednokolovou soutěží a "losovačku" odmítli.

Cena v soutěži proti ceně spočítané v projektové dokumentaci výrazně klesla. Autoři projektové dokumentace určili náklady na sanaci skládky na úrovni 60 milionů korun bez DPH, nejnižší nabídka v soutěži firmy Purum činí 23,5 milionu korun bez DPH.

Skládka je součástí bezmála čtyřicetihektarového areálu bývalého vojenského cvičiště na západním úpatí vrchu Zebína v okrajové části města. Komunální, stavební i průmyslový odpad se na smetiště vyvážel od 70. let minulého století. Oficiálně byla skládka povolena od roku 1978 a její provoz byl ukončen v roce 1988. Pod Zebín bylo za deset let navezeno kolem 200.000 tun odpadu, jehož výška v některých místech dosahuje až 12 metrů.

Zdeněk Rychtera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů