Pátek, 29. března 2024

V Blovicích na Plzeňsku končí stavba kanalizace za 120 mil. Kč

V Blovicích na Plzeňsku končí stavba kanalizace za 120 mil. Kč

Výrazný rozvoj Blovic se 4250 obyvateli a přípravu nové pětihektarové zóny pro průmysl umožní městu na jihu Plzeňska nová kanalizace a rozšíření čistírny odpadních vod. Největší investice v historii města za 120 milionů korun končí tento měsíc s téměř ročním předstihem. Stavba je z 95 procent hotová, trvala rok. Všechny hlavní komunikace budou otevřené a vyasfaltované do této soboty, řekl ČTK starosta Blovic Jan Poduška (ODS).

"Špína, prach a objížďky obtěžovaly lidi jen 12 měsíců. Další tři měsíce se budou dodělávat pouze maličkosti na čistírně a v městské části Bohušov," dodal. Podle Podušky bylo rozkopáno mnoho ulic a hlavní průtah městem, kudy jezdí kamiony, byl uzavřený téměř šest měsíců. Objížďky vedly ostatními ulicemi. Občané ale pochopili, že je lepší to udělat za rok než tři roky; stížností bylo minimum, dodal.

V okrajových částech vyrostlo 330 nových přípojek, dosud tam tekl odpad do Úslavy. "Odkanalizovali jsme vše, kde ještě kanalizace nebyla, a týká se to také částí, kde se teď mohou stavět rodinné domky nebo firmy. Máme tři nové velké plochy pro bydlení," uvedl Poduška. Jde hlavně o pozemky napravo od spojnice Blovic s Vlčicemi. Za plánovanými desítkami domů a valem vznikla nová průmyslová zóna; ostatní plochy pro výrobu ve městě jsou plné. Radnice v zóně zatím nebuduje další sítě a čeká, jak velký investor přijde. Může tam vstoupit už příští rok, dodal.

V Blovicích už několik let ročně přibývá kolem stovky obyvatel. "Chtěli bychom se dostat na 5000 v horizontu osmi let, možná dříve," uvedl starosta. Dokončované vodohospodářské stavby, které začaly loni v listopadu a uhradí je ze tří čtvrtin EU, počítají s rozšířením města na zhruba až 6000 lidí.

Přípojky na odpady získaly okrajové části Vlčice, Bohušov a Hradiště. "Výstavba tam bude snazší. Dosud tam musely být vyvážecí jímky," uvedl Poduška. Město už připravilo obytnou zónu s 25 parcelami v Hradišti, další rozvojové plochy pro byty i firmy má v novém územním plánu.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů