Úterý, 19. března 2024

DUHOVKY: Napište si o šumavský kalendář

DUHOVKY: Napište si o šumavský kalendář
  1. PODĚKOVÁNÍ: Napište si o šumavský kalendář
  2. KULTURA: Plzeň hostí zelený design
  3. ŠUMAVA: Turisté chtějí více divočiny
  4. VÁNOCE: Pořiďte si stromek z šetrně hospodařících lesů


PODĚKOVÁNÍ
Napište si o šumavský kalendář

Vážení přátelé, rádi bychom Vám - našim pravidelným dárcům - poděkovali za Vaši dlouhodobou přízeň a podporu, bez které by naše práce ani v tomto roce nebyla možná. Jako poděkování jsme pro vás připravili nástěnný kalendář Hnutí DUHA na rok 2012, ve kterém hraje hlavní roli Šumavská krajina. Pokud máte o kalendář zájem, napište nám na email pratele@hnutiduha.cz. Rádi vám ho zašleme.

Nejste dosud našimi dárci, ale rádi byste kalendář získali? Stačí vyplnit jednoduchý formulář a podpořit naši práci alespoň dvěma stokorunami přímo a bezpečně díky PayU. Především tak pomůžete dobrovolníkům v příštím roce obnovit rašeliniště na Šumavě nebo zeleň v krajině Jizerských hor a Jeseníků. Po celý příští rok s námi budete prosazovat opatření, která přinesou zdravé a čisté prostředí pro život každého z nás. Přihlásit se můžete na www.hnutiduha.cz/podpora.

Kalendář můžete samozřejmě pořídit i v našem internetovém obchodě. V něm si můžete vybrat i spoustu dalších zajímavých věcí a udělat tak o Vánocích radost sobě i svým blízkým.

KULTURA
Plzeň hostí zelený design

Poslední možnost vidět výstavu Velký atlas světa, která na letošním Designbloku získala prestižní cenu šéfredaktorů za nejlepší výstavní projekt, máte od 14. prosince do 14. ledna v plzeňském Avalon Business Centru (mapa). Expozice nabízí příběhy moderních chytrých řešení, která jsou pěkná a přitom snižují naši nechtěnou závislost na fosilních palivech. Výstavu o propojení prvotřídního designu a zelených technologií spolupořádá Hnutí DUHA.

Srdečně vás zveme na vernisáž ve středu 14. prosince. Startujeme v 19 hodin v místnosti F260. Těšíme se na vás.

ŠUMAVA
Turisté chtějí více divočiny

Přírodu bez lidských zásahů minimálně na třiceti procentech území šumavského národního parku. To si přeje přes 80 % z téměř tří tisíců návštěvníků, kteří se letos zúčastnili letní ankety prováděné Hnutím DUHA ve spolupráci se správou NP Šumava u pramenů Vltavy. Lidé tak poslali jasný vzkaz ministru Tomáši Chalupovi a dalším politikům, kteří chtějí zákonem území ponechané přírodě naopak zmenšit.

Anketa také zjišťovala názor turistů na kácení suchých stromů podél cest. Přes 60 % návštěvníků by na územích ponechaných přírodě nechalo pokácet jen stromy, u kterých hrozí riziko, že spadnou na stezku. 9 % účastníků ankety by na takových územích nekácelo vůbec a tyto části stezek by na přechodnou dobu uzavřelo.

Kompletní výsledky ankety jsou ke stažení na webu.

VÁNOCE
Pořiďte si stromek z šetrně hospodařících lesů

Jsou pro vás Vánoce bez stromečku nepředstavitelné, ale nechcete, aby kvůli tradicím trpěla příroda? Pořiďte si jedličku, borovici či smrk s certifikátem FSC. Ten zaručuje, že v lese, ze kterého pochází, byla dodržována pravidla šetrného, přírodě blízkého hospodaření bez použití chemických hnojiv a vzniku holosečí.

Letos budou FSC stromky dostupné ve Vrchlabí nebo na Brněnsku. A pokud je vám kácených stromků líto, můžete vyrazit do lesa a ozdobit si ovocem a zeleninou nějaký z těch co ještě stojí. Potěšit tak můžete nejen sebe, ale i lesní zvířata.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů