Pátek, 29. března 2024

Sněmovna schválila senátní verzi novely o ohrožených druzích

Sněmovna schválila senátní verzi novely o ohrožených druzích

Sněmovna se dnes ztotožnila se senátními úpravami novely o ohrožených druzích zvířat, která mimo jiné stanoví pravidla obchodu s produkty z tuleňů. Senátní verzi podpořil také ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Senátoři podle něj mimo jiné z předlohy odstranili některá duplicitní ustanovení ve vazbě na zákon o trestní odpovědnosti firem. Navíc do novely doplnili chybějící odkaz na vydání prováděcího předpisu o balírnách kaviáru, byť na českém území zatím žádná není.

Novela má ministerstvu životního prostředí také umožnit to, aby vyhláškou stanovilo ceník péče o zvířata zabavená pašerákům. Vyhláška má stanovit, kolik stojí péče o jedince jednotlivých druhů v záchranném centru na den.

Do záchranných center se dostanou ročně desítky ptáků a stovky plazů. Péče přijde asi na 1,7 milionu korun. Pevné sazby dané ceníkem mají sloužit k průhlednému účtování mezi centry a ministerstvem a také lidmi, kterým byla nelegálně převážená zvířata zabavena. Od nich totiž ministerstvo peníze za péči o zabavené exempláře ve správním řízení vymáhá.

Část týkající se tuleňů vychází z evropského nařízení, které stanovilo definici tuleňů a výrobků z nich obšírněji - je vztažena na jedince všech druhů ploutvonožců. Rovněž některé podmínky pro uvádění produktů z tuleňů na trh jsou jiné. Sankce za jejich porušení má ukládat Česká inspekce životního prostředí. Současná právní úprava reguluje obchod s výrobky z tuleňů tří druhů vymezených zákonem (tuleň grónský, čepcol hřebenatý a lachtan jihoafrický).

Senátorka Marta Bayerová (KSČM), která úpravy hodní komory obhajovala na závěr projednávání výsledek hlasování ocenila a oznámila, že přinesla sněmovně v adventním čase jménem Senátu větvičku jmelí. Rozhodla se ji předat předsedkyni dolní komory Miroslavě Němcové (ODS). "Tak pošleme nějakou kytku do Senátu. Nebo něco jiného," komentoval to viditelně zaskočený místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) jako předsedající schůze.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů