Pátek, 29. března 2024

Obě české jaderné elektrárny prošly ekologickým auditem

Obě české jaderné elektrárny prošly ekologickým auditem

Temelín i Dukovany v ochraně životního prostředí naplňují požadavky mezinárodních norem. Vyplývá to z výsledků ekologického auditu společnosti Det Norske Veritas, kterým v tomto týdnu prošly obě české jaderné elektrárny. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Temelína Marek Sviták.

"Kvalitní systém ochrany životního prostředí potvrdila elektrárna i letos. Temelín v této oblasti může být příkladem i pro jiná průmyslová odvětví," uvedl Vlastimil Pejčoch z mezinárodní auditorské společnosti Det Norske Veritas. Firma kontrolovala česká jaderná zařízení už poosmé.

Auditoři se tentokrát zaměřili na péči o zařízení a radiační ochranu ve vztahu k životnímu prostředí. Pejčoch se také vyjádřil ke zhoršené kvalitě ovzduší, která v minulých dnech trápila hned několik krajů. "Jižní Čechy nejsou průmyslovou oblastí. Navíc Temelín je z hlediska vlivu na životní prostředí naprosto zanedbatelným zdrojem. Jeho provoz není spojen s emisemi skleníkových plynů. Naopak působí jako čistička vody, nikoli znečišťovatel," uvedl.

Poprvé Jaderná elektrárna Temelín získala certifikát systému řízení ochrany životního prostředí v listopadu 2004, certifikát je vydáván na tři roky a každoročně elektrárna potvrzuje, že pravidla ochrany životního prostředí dodržuje.

Det Norske Veritas je jednou z vedoucích certifikačních společností ve světě, která byla založena v roce 1864. V ČR působí od roku 1991. Pracuje v ní kolem 7500 zaměstnanců prostřednictvím 300 kanceláří ve 100 zemích.

Kontrola se uskutečnila pět dnů poté, co v Temelíně skončila mezinárodní mise Světového sdružení provozovatelů jaderných elektráren. Temelín je podle expertů kvalitně provozovanou elektrárnou, má dobře vypracovaný systém kontroly a nezávislého ověřování stavu bezpečnostního zařízení. Naopak prostor pro zlepšení odborníci našli v převzetí nových praktik nad rámec národní legislativy v oblasti bezpečnosti práce. Temelín v rámci mise WANO dva týdny prověřovalo 17 odborníků z osmi zemí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů