Úterý, 23. dubna 2024

Karlovarský kraj zmapuje výskyt invazivních druhů rostlin

Karlovarský kraj zmapuje výskyt invazivních druhů rostlin

Karlovarský kraj zmapuje výskyt invazivních druhů rostlin na území kraje. Mapování je předehrou připravovaného projektu plošné likvidace invazivních rostlin, v první řadě bolševníku velkolepého, ale i křídlatky a netýkavky. Jen zmapování výskytu má přitom stát asi šest milionů korun, řekl ČTK hejtmanův náměstek Petr Navrátil (ČSSD).

"Zakázku rozdělíme do devíti částí a každou budeme soutěžit zvlášť," upřesnil Navrátil. Celkově by ale mělo jít o rozlohu 28.000 hektarů, na které by se měl zjistit výskyt a rozšíření invazivních rostlin.
Zatímco na likvidaci bolševníku a dalších přemnožených rostlin chce kraj získat dotaci, mapování bude hradit částečně z vlastních prostředků, částečně z peněz obcí a měst, které se k projektu připojí. Finančně ale pomůže i Povodí Ohře nebo Sokolovská uhelná.

Náklady na likvidaci přemnožených invazivních rostlin mohou vyjít na desítky až stovky milionů. Podle Navrátila bude odhad nákladů vycházet právě z výsledků mapování. Mělo by se provádět v příštím roce, v období, kdy rostliny vyraší.

Karlovarský kraj chce využít zkušenosti z pilotního projektu plošné likvidaci bolševníku, který připravila radnice v Mariánských Lázních a už jej realizuje. Efektivní je přitom pouze plošná likvidace, protože při vynechání jednoho, byť malého území se invazivní rostliny během několika let opět rychle rozšíří do okolí.

Například v případě bolševníku patří Karlovarský kraj k nejpostiženějším. Z kraje se také zřejmě začal rozšiřovat poté, kdy jej jako okrasnou rostlinu přivezl z Ruska kníže Metternich a vysadil v parku u svého zámku v Kynžvartu.

Pavel Peňás

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů