Pátek, 29. března 2024

Břehuli pod stromeček!

Břehuli pod stromeček!

V těchto dnech Calla bilancuje první rok trvání projektu "Adoptujte břehuli!", v rámci kterého se letos podařilo obnovit hnízdní stěny ohrožených břehulí říčních v pískovnách Lžín, Třebeč a Nakolice. Projekt umožňuje dárcům přispět na péči o hnízdiště naší nejmenší vlaštovky.

Díky příspěvkům "adoptivních rodičů" a grantu Státního fondu životního prostředí mohly břehule na třech jmenovaných lokalitách vyhrabat 522 hnízdních nor. Lžínská pískovna hostila dokonce druhou největší kolonii břehulí v Jihočeském kraji. "Hrubým odhadem můžeme říci, že za tisícikorunový příspěvek může vyhnízdit kolem 25 párů břehulí, které se v norách starají o stovku mláďat. Důležité informace o projektu obsahuje webová stránka "Adoptujte břehuli!" (www.calla.cz/brehule).

"Abychom udrželi jihočeskou populaci břehulí alespoň na současné úrovni, mimochodem o více než polovinu nižší než koncem 90. let, musíme zásahy na perspektivních lokalitách opakovat alespoň jednou za dva roky," přibližuje problematiku Jiří Řehounek z Cally. Proto Calla uvítá jakékoli další finanční příspěvky do našeho "adopčního programu". Pokud byste chtěli břehulí adopci věnovat jako netradiční vánoční dárek, neváhejte Callu kontaktovat osobně, telefonem nebo prostřednictvím formuláře na webu "Adoptujte břehuli!".

"Naše aktivity samozřejmě nekončí péčí o hnízdní stěny," říká Jiří Řehounek. "Calla poskytuje poradenství dalším organizacím, které chtějí břehule chránit, a vydává informační materiály. Podmínky podporující břehule a další ohrožené druhy také každoročně úspěšně prosazujeme u mnoha těžebních projektů po celé republice." V tomto roce se Calle podařilo prosadit také vyhlášení Přechodně chráněné plochy Pískovna Lžín, jehož hlavním důvodem je právě hnízdění břehulí a vzácných druhů blanokřídlého hmyzu v písčitých stěnách. Pískovna Třebeč je na návrh Cally přechodně chráněnou plochou již delší dobu.

Projekty na ochranu přírodovědně cenných pískoven lze podpořit jakýmkoli finančním příspěvkem na účet č. 3202800544/0600 u GE Money Bank. Variabilní symbol pro ochranu pískoven je 222, přímo na ochranu hnízdišť břehulí pak 333.

Další informace:

www.calla.cz/brehule - web projektu "Adoptujte břehuli!"

www.calla.cz/piskovny - specializovaný web o ochraně pískoven a ekologické obnově po těžbě

http://www.calla.cz/index.php?path=hl_stranka&php=4_nabidka.php#brehule - skládačka "Břehule říční v jižních Čechách: rozšíření, ohrožení a ochrana" (ke stažení v pdf)

http://www.calla.cz/index.php?path=hl_stranka&php=4_nabidka.php#P - brožura "Břehule říční - praktické a právní aspekty v podmínkách ČR" (ke stažení v pdf)

Kontakt: RNDr. Jiří Řehounek (Calla), 605 066 898, RehounekJ@seznam.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů