Pátek, 29. března 2024

V Británii se připravuje projekt pro sdílení aut

V Británii se připravuje projekt pro sdílení aut

V Británii se připravuje projekt pro sdílení aut mezi lidmi, kteří žijí v sousedství. Nová služba v rámci společnosti pro pronájem automobilů easyCar umožní lidem pronajmout si pomocí speciální aplikace na mobilním telefonu od souseda jeho vůz v době, kdy ho nepotřebuje, napsal dnes deník The Guardian.

Projekt připravují zakladatel nízkonákladové letecké společnosti easyJet Stelios Haji-Ioannou a zakladatel serveru pro rezervaci ubytování lastminute.com Brent Hoberman. Služba by měla začít fungovat od počátku příštího roku a podnikatelé předpokládají, že pilotní projekt v centru Londýna získá do jara přes 1000 účastníků.
Podle autorů projektu by nová služba měla umožnit registrovaným účastníkům pronájem auta za nižší cenu než u běžných společností. Majitelé vozidel by naopak získali příležitost vydělávat na svém autě v době, dky ho nepotřebují.

Autoři projektu tvrdí, že se systém může ukázat jako budoucnost pro vlastnictví a pronájem aut ve městech. "Než aby se nakupovala auta, která se pronajímají ke splacení pořizovacích nákladů, tento obchodní model využívá skutečnost, že na ulicích už teď stojí spousty nedostatečně využívaných vozidel a líné velkoměsto je může dostat do provozu," řekl Haji-Ioannou.

Majitelé aut si v nové službě budou moci určit cenu za pronájem vozidla a stanovit časy, kdy je nájemcům k dispozici. EasyCar zaplatí pojištění auta v době jeho pronájmu, vybaví vozidlo systémem, který nájemci umožní ho odemknout a používat, a zajistí systémy pro sledování pohybu pronajatého auta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů