Pátek, 19. dubna 2024

Topíme papírovými briketami

Topíme papírovými briketami

papírové brikety" class="img rght offsetborder topmargin0" />Dlouhá léta byli lidé zvyklí odevzdávat starý papír ve sběrně. Tak to dne již neplatí. Výkup starého papíru se sběrnám nevyplácí, a pokud ho vezmou a uloží, musí za to lidé ještě zaplatit! Nejsou vzácné příklady, kdy za 1kg starého papíru musíte zaplatit šedesát halířů. Zpracovatelé platí sběrnám tak málo, že to nepokryje ani náklady. Proč tomu tak je? Jedním z důvodů je pokles výroby v globálním měřítku a omezení exportu sběrných surovin na asijské trhy. Největším odběratelem starého papíru na recyklaci byla Čína, ale ta již dále papír nechce...

Co tedy se starým papírem?

Papír lze buď spálit nebo sládkovat. Skládkování starého papíru je nevhodné - zatěžuje životní prostředí, protože při hnilobném procesu zvyšují obsah skleníkových plynů v ovzduší.
Při dodržení určitých podmínek je spalování papíru stejné jako spalování biomasy (např. pelet). Vysoká škola chemicko-technologická v Praze provedla v roce 2005 spalovací zkoušky paliv z papíru a zjistila, emise jsou velmi podobné jako při spalování dřevěných briket.
papírové brikety z bankovek" class="img lft offsetborder" />Výhřevnost sběrného papíru je 12-15 MJ/kg energie což je srovnatelné s uváděnou výhřevností dřevěných pelet. Nejvhodnější pro briketování jsou kartony a novinový papír a ani balící papír potažený vrstvou PE ( který mimochodem výrazně zvyšuje výhřevnost) nemá negativní vliv na životní prostředí.
K výrobě briket ze sběrného papírů slouží briketovací lisy. Na českém trhu je dostupných dostatek různých typů lišícími se hodinovým výkonem. Nedoporučuji však používat výrobky čínských producentů, ale raději se poohlédnou po kvalitnějším českém produktu.

Zraje ve vás myšlenka vyrábět si brikety na topení doma?

lisy na <a target=papírové brikety" title="lis na papírové brikety" class="img rght offsetborder topmargin0" />Bohužel cena vhodných lisů začíná na cenách okolo 200 tis. Korun. Budeme-li předpokládat, že za topení ušetříme ideálně 20 tis. ročně (neuvažujeme náhradní díly pro lis), vidíme, že naše investice se nám začne vracet za dlouhých deset let...

zdroje:ihned.cz, tzb-info.cz

Výrobci briketovacích lisů:

Kovo Novák
Briklis spol. s r.o.
AGRO-PROFI s.r.o.

Kotle na papírové brikety vyrábí např. brněnská ATOMA:

ECO PAPER ( kotel na papírové a dřevěné brikety)

Teplovodní kotel na brikety z papíru, dřevěného odpadu, slámy, sena a dalších materiálů

Konstrukce kotle s velkým zásobníkem paliva, čímž je dosaženo velké doby vyhořívání. Kotel je vybaven řídící jednotkou, která ovládá chod ventilátoru v závislosti na požadované teplotě topné vody.

Dále je touto jednotkou ovládán chod roštovacího zařízení s možností nastavení doby roštování a následné časové prodlevy. Čímž je dosaženo optimálního odstraňování popele z různých paliv s různou popelnatostí. Tento kotel je tak velmi variabilní a lze tedy spalovat různé druhy paliv.

Výkonová řada:

  • Eco PAPER 25
  • Eco PAPER 30

Druh paliva: Brikety papírové, dřevěné, z dalších materiálů
Pracovní přetlak otopné vody:
max. do 200 kPa
Teplota otopné vody:
max do 95 oC min. 65 °C
Teplota vratné vody:
55 °C
Teplota spalin:
teplota spalin při jmenovitém výkonu 140 °C
Tah komínu:
minimální provozní tah komínu 20 Pa
Účinnost při jmenovitém výkonu:
85%

ZDROJ: Zelená úsporám, ATOMA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů