Pátek, 29. března 2024

Operační program Rybářství podpořil již 299 projektů

Operační program Rybářství podpořil již 299 projektů

V rámci prioritní osy 2 OP Rybářství Státní zemědělský intervenční fond vyplatil z prostředků Ministerstva zemědělství v průběhu implementace OP Rybářství od 1. 1. 2007 do 31. 10. 2011 částku převyšující 219,6 mil. Kč na 299 projektů z celkové sumy 1 383,4 mil Kč určené 1044 registrovaným projektům.

Prostřednictvím jednotlivých opatření je prioritní osa 2 OP Rybářství zaměřena na zefektivnění a racionalizaci výrobních procesů prostřednictvím modernizace a vybavení již existujících výrobních zařízení a dále podporu výstavby nových. Dotace jsou poskytovány také na odbahnění rybníků a investice do recirkulačních systémů. V souvislosti se škodami, způsobovanými rybožravými predátory, je dotace určena i na zabezpečení rybochovných zařízení a rybníků. Za účelem rozvoje sektoru rybářství dotace umožňuje i investice do maloobchodního prodeje ryb. Dále prostřednictvím jednotlivých opatření je prioritní osa 2 OP Rybářství zaměřena na rozšíření, vybavení a modernizaci podniků, které zpracovávají a uvádějí na trh produkty rybolovu a akvakultury a na zavedení energeticky úsporných a ekologicky šetrných technologií v těchto podnicích. Dotace je také určena na poskytování vyrovnávacích plateb za použití akvakulturních výrobních metod napomáhajících ochraně životního prostředí a jeho zlepšování a ochraně přírody.

V předvánočním období je rybářství jako tradiční odvětví v České republice velmi hojně diskutované. Zajímavostí je, že například dnes tradiční vánoční pokrm, jakým je smažený kapr, se rozšířil až po druhé světové válce díky jeho cenové dostupnosti a dobové oblibě smažených jídel. Kapr jako takový se do vánočního jídelníčku dostal až počátkem 20. století - obvykle v úpravě na modro či na černo. Ryba byla historicky tradičním symbolem křesťanství a postním jídlem, i proto se u klášterů od středověku zakládaly rybníky. Pojídání ryb o vánočních svátcích je doloženo od 17. století, nicméně prostý lid tento zvyk moc nedodržoval a rybu symbolicky nahrazoval pečivem ve tvaru ryby.

Nedílnou součástí adventního času je i sádkování, tedy přechodné uchování ryb z výlovů až do doby prodeje. Ryby se sádkují v menších umělých vodních nádržích tzv. sádkách, které jsou nezbytným zařízením každého rybničního hospodářství. V sádkách se ryby zbavují bahnité příchutě a jejich maso je působením čisté proudící vody hodnotnější a chutnější. Největší množství tržních ryb se sádkuje právě během podzimních měsíců až do vánočního období, kdy spotřeba tržních ryb výrazně přesahuje polovinu celkové roční produkce.

"Velmi mě jako zastánce tradičních hodnot těší, že i díky OP Rybářství nebude chybět ryba na štědrovečerní tabuli u více jak dvou třetin českých domácností," dodává ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu Oldřich Černoch.


Petr Hlavatý
tiskový mluvčí SZIF

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů