Sobota, 20. dubna 2024

Praha chce prodloužit smlouvu na svoz odpadu s Pražskými službami

Praha chce prodloužit smlouvu na svoz odpadu s Pražskými službami

Praha plánuje prodloužit smlouvu s Pražskými službami na svoz komunálního odpadu do doby, než vybere nového dodavatele. Důvodem je nedávné zrušení mnohamiliardového tendru na nakládání s komunálním odpadem v příštích deseti letech. Na prodloužení smlouvy je Praha s firmou předběžně domluvena, řekl dnes novinářům primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Současná smlouva má skončit na konci roku. Praha proto v létě vypsala novou zakázku na desetileté nakládání s odpadem. Tendr provázely pochybnosti. Podle předpokladů města měla být její hodnota 13,2 miliardy korun, nejnižší nabídka byla ale o více než tři miliardy vyšší. Magistrátní komise všechny uchazeče ze soutěže vyloučila a vedení města následně tendr zrušilo.

Kdy bude nové výběrové řízení vypsáno, není podle Svobody zatím jasné. Město musí počkat, zda se některý z účastníků minulého tendru neodvolá k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Vedení Prahy již v minulosti uvedlo, že podle zákona může zadávací řízení zrušit, pokud se při řízení vyskytly důvody "hodné zvláštního zřetele". Za ně považuje to, že nabídnuté ceny přesahují finanční možnosti města.
Svoboda dnes ČTK řekl, že Praha zatím nerozhodla, zda zvýší poplatky za odvoz odpadu. Poznamenal, že o záležitosti se bude ještě jednat, konkrétní čísla ale podle něj ještě na stole nejsou. Náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09) dodal, že koalice musí zvážit, jaká výše poplatků je ještě únosná, aby se je lidé nerozhodli raději neplatit.

Karel Čapek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů