Čtvrtek, 28. března 2024

V Česku přibývá bioplynových stanic, je jich přes 230

V Česku přibývá bioplynových stanic, je jich přes 230

V Česku bylo na začátku listopadu v provozu 233 bioplynových stanic, zhruba o 60 více než letos v březnu. Jejich instalovaný výkon ke konci letošního roku vystoupá na 146 megawattů, řekl dnes na tiskové konferenci prezident Agrární komory Jan Veleba. Národní akční plán pro biomasu předpokládá, že v roce 2020 bude v ČR až 742 bioplynových stanic.

Agrárníci vidí v energetickém využití části zemědělské produkce naději pro využití půdy, která není kvůli poklesu živočišné výroby potřeba pro potravinářskou výrobu. Podle Veleby by pro energetické účely mohlo být využito až 900.000 hektarů zemědělské půdy, což představuje ve finančním vyjádření 10,8 miliardy Kč a také 20.000 pracovních míst.

V souvislosti s rozvojem bioplynových stanic v poslední době ale odborníci také často poukazují na to, že by v této oblasti mohly nastat stejné problémy jako u solárních elektráren. Vysoké dotace pro sluneční zdroje se výrazně promítly do cen energie.

Zemědělci tato tvrzení popírají. Nekontrolovaný růst počtu bioplynových stanic, jak tomu bylo u solárních elektráren, podle nich nehrozí. Jejich budování je totiž závislé na provozování zemědělské výroby. "Bez půdy to nikdo nepostaví," podotkl Veleba.

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková dnes uvedla, že se obává vysoké podpory výroby biometanu, se kterou počítá zákon o podporovaných zdrojích energie. Podle Vitáskové může spotřebitelům způsobit náklady kolem 17 miliard korun ročně a zvýšit ceny energií podobně jako fotovoltaické elektrárny.

Zákon je nyní v Senátu a Vitásková se snaží přesvědčit senátory, aby z legislativy odstranili pasáž o dotování biometanu, který by se z bioplynových stanic vpouštěl do plynárenské sítě. Veleba doplnil, že bioplynové stanice by měly být podporovány zejména ve výrobě elektřiny a tepla.

Podle viceprezidenta Agrární komory Bohumila Belady chtějí zemědělci postupný růst výroby z bioplynových stanic, nikoli rázný boom. S podporou pro výrobu biometanu Agrární komora také nesouhlasí. Výrobci by se měli držet hranice instalovaného výkonu jedné stanice kolem jedné megawatty, poznamenal Belada.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů