Pátek, 19. dubna 2024

Péče o vzácný jeřáb český je zajištěna do roku 2020

Péče o vzácný jeřáb český je zajištěna do roku 2020

ŘSD ČR se dohodlo s odborníky na spolupráci a financování

Jestliže ještě v létě nebylo zřejmé, kdo bude provádět desetiletou péči o vysazených 182 kusů kriticky ohroženého stromu jeřábu českého jako kompenzačního opatření za výstavbu dálnice D8-0805 Lovosice - Řehlovice v Českém středohoří, tak nyní je již zřejmé, že do srpna 2020 je vše zajištěno. Nové vedení Ředitelství silnic a dálnic ČR totiž uvolnilo potřebné peníze a vybraní odborníci pak vloží svou práci, aby po deseti letech rostly kolem bývalého lomu v Prackovicích vitální kusy tohoto vzácného stromu.

"Jsme rádi, že se ŘSD ČR řídilo selským rozumem a nemělo ryze právní přístup, když v podstatě zaplatí režijní náklady odborníků za výsadbu a péči jeřábu českého, ačkoliv Správa CHKO České středohoří ji zapomnělo v rozhodnutí o výjimce k zásahu do jeho biotopů uložit," říká Miroslav Patrik z Dětí Země, které v červenci 2011 ve své tiskové zprávě upozornily na nezajištění této péče státními orgány.

V povolené výjimce ke škodlivému zásahu do biotopů jeřábu českého je totiž požadována jen jeho výsadba, nikoliv už následná péče. Viníkem za tuto chybu je podle Dětí Země Správa CHKO České středohoří, která výjimku povolila, a Ministerstvo životního prostředí, které pak jejich odvolání zamítlo. Přitom tento strom se nachází v počtu asi 800 kusů jen v Českém středohoří a nikde jinde na světě.

"Na pokyn ředitele GŘ ŘSD ČR Praha pana Ing. René Poruby došlo následně ke změně postoje žadatele a byla vypsána soutěž zakázky na následnou pěstební péči o jeřáb český," popisuje jednatel firmy Narcis Slatina, s. r. o., Dalibor Černý ve své aktuální zprávě zásadní zlom při řešení patové situace o dalším osudu sazenic.

Podle smlouvy s ŘSD ČR se o péči jeřábu českého bude tato firma starat až do srpna 2020, neboť má s ním velké zkušenosti. V roce 2010 v lomu Prackovice již vysadila 182 kusů sazenic. Přitom se zjistilo, že bez péče dochází k ročnímu úhynu až třiceti procent stromků, takže za deset let by tak mohlo zůstat už jen 12 stromů. A to se teď podařilo odvrátit.

Letos v listopadu bylo vysazeno dalších 57 kusů mladých stromků, z nichž sedm vyrostlo z nasbíraných semen, což má na starosti Ing. Luděk Laňar, který růst svých výpěstků pečlivě kontroluje v terénu.

Do projektu výsadby a péče o jeřáb český se svými radami také zapojil i bývalý ředitel Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK v Praze a nyní vedoucí zámeckého parku ve Štiříně RNDr. Václav Větvička.

"Kdyby nebylo výstavby D8 a následného povyku zelených aktivistů a současná populace jeřábu českého by (skromně) plodila, opylena z volného sprášení, tak v průběhu příštích 30-50 let možná jeřáb český z přírody vymizel," uvedl Větvička ve své poznámce ve zprávě pro firmu Narcis Slatina, s. r. o., ze srpna 2011.

Kontakty:
1) Dalibor Černý, jednatel firmy Narcis Slatina, s. r. o.: purknadace@seznam.cz, mobil 602 118 315
2) Ing. Luděk Laňar, odborník na pěstování jeřábu českého: ludek.lanar@gmail.com, mobil 737 982 851
3) RNDr. Václav Větvička, vedoucí zámeckého parku ve Štiříně: hotel.zamek@stirin.cz, telefon 255 736 111

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů