Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Je to vlastně taková malá hloupost, zdá se na první pohled. Když dostali studenti architektury z Fachhochschule PBSA v Düsseldorfu za úkol vytvořit modelovou prezentaci na veletrh, přišli s něčím, co zaujalo v Německu celou branži. Stánek nepotřeboval téměř žádnou externí energii. Ta vznikala, až když si návštěvníci stánku sedli za bicykly upevněné k zemi a šlápli do pedálů. Zůstali přitom na místě a za nimi se pak začaly nafukovat bílé látkové sloupce. Až když šlapalo všech šest cyklistů, stánek byl vztyčený..., ale jen do té doby, než vzduch zase vyprchal.
Těch šestnáct studentů tak vlastně vytvořilo podobenství o tom, kam se bude ubírat komunikace na veletrzích a výstavách. Bez návštěvníků nadšených exponáty či nabídkami to nepůjde. Když se je podaří na místě zapojit do čehokoliv, co má něco společného se značkou vystavovatele, nebo alespoň tématem veletrhu, je to také skvělé. A v neposlední řadě by se měli všichni vystavovatelé začít pomalu zamýšlet nad tím, jak jsou jejich "stavby" ohleduplné k životnímu prostředí a jestli náhodou neexistuje nějaké elegantnější řešení.

Postoje a názory mladé generace, nazývané někdy také jako "ztracená", rostoucí neochota žen se vdávat a vnímání jídla jako ekologického problému současnosti. To jsou trendy, které nejvýznamněji ovlivní svět reklamních agentur a marketingové komunikace v roce 2012. Minimálně první dva z těchto trendů se velmi významně projevují také u nás, ale zatímco v západní části světa roste důraz veřejnosti na to, jaké jídlo se prodává a jak je vyráběné, v Česku zatím tento trend nijak výrazný není.

Poptávce po dotacích do zateplování veřejných budov chce v příštím roce alespoň částečně vyhovět ministerstvo životního prostředí. Plánuje nabídku 2,5 miliardy korun z evropského operačního programu Životní prostředí. K podpoře úspor energie slouží program Zelená úsporám. Z něj ale letos ministerstvo vyškrtlo projekty na zateplení veřejných budov za celkem čtyři miliardy. Letos odmítnutí žadatelé budou moci využít právě evropské dotace. Kritéria budou ale o něco přísnější, kvůli novým pravidlům EU.

1,5 milionu vozů Škoda Octavia druhé generace už vyjelo z továrny v Mladé Boleslavi. Auto se vyrábí od roku 2004, první generace vyrazila na silnice v roce 1996. Jubilejním vozem byla Octavia Combi v ekologické variantě GreenLine.

V ulicích historického centra portugalského města Arraiolos byl instalován energeticky efektivní systém pouličního osvětlení využívající LED technologii v kombinaci s inteligentním systémem řízení provozu (LMS). Tento projekt byl realizován společností Schréder, výrobcem pouličního osvětlení, ve spolupráci se společností Osram Opto Semiconductors. Nové městské osvětlení má přinést 50% úsporu elektrické energie.

Zajímavou cestu k netradičnímu produktu ukazuje signmakerům řetězec IKEA, známý svým ekologickým přístupem. IKEA od ledna totiž nahradí dřevěné palety, kterých pro převoz zboží používá asi 10 milionů, lehčí a tenčí papírovou alternativou. Slibuje si od toho ušetřit 10 % nákladů na přepravu. "Nevíme, jestli budou papírové palety posledním řešením, ale určitě budou lepší než ty dřevěné," vyjádřila se manažerka společnosti Jeanette Skjelmose. Palety z kartonu budou určeny pouze na jednu přepravu. Budou mít stejnou nosnost jako dřevěné, tj. 750 kg, přitom ale budou o třetinu nižší (5 cm) a o 90 % lehčí (2,5 kg). Díky tomu bude možné ušetřit za přepravu podle propočtu firmy IKEA zhruba 140 milionů eur ročně. Papírové palety bude vyrábět německá společnost IPP Logipal.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů