Pátek, 29. března 2024

O průmyslovém znečištění v odpadech bude asi veřejných dat méně

O průmyslovém znečištění v odpadech bude asi veřejných dat méně

Z webu zřejmě zmizí část dat o průmyslovém znečištění ukládaném do odpadů. Vláda ve středu posoudí návrh na seškrtání seznamu látek, o jejichž uložení do odpadů musejí firmy každoročně informovat. Stát data o množství a původu znečišťujících látek zveřejňuje v integrovaném registru znečištění. Změna kritizovaná ekologickými organizacemi má zvýšit konkurenceschopnost českých podniků. Seznam ohlašovaných látek čítá 72 položek, zmizet by jich mělo ze seznamu o ukládání do odpadů celkem 46.

Seškrtání seznamu je vyústěním několikaleté debaty o podobě registru v souvislosti se zjednodušením ekologické legislativy.

Podle materiálů v elektronické knihovně vládní legislativy ministerstvo průmyslu a obchodu požadovalo, aby firmy nemusely ohlašovat přenos znečišťujících látek v odpadech vůbec, stejně tak hospodářská komora. Z předchozí debaty mezi úřady ale vyplynul návrh na vyškrtnutí 30 látek. Jako kompromis pak podle předkladatele návrhu nařízení, kterým je ministerstvo životního prostředí, vyplynulo, že bude ze seznamu vypuštěno dalších 16 znečišťujících látek.

Navrženy jsou podle ministerstva k vynětí jen látky, které je možné vypustit, aniž by tím sledování přenosů znečišťujících látek v odpadech v rámci systému ztratilo zásadní význam z hlediska informování veřejnosti o vlivu jednotlivých provozoven na znečišťování životního prostředí.

Na plánované seškrtání seznamu upozornili v uplynulém týdnu aktivisté organizace Arnika happeningem před sídlem Svazu chemického průmyslu. Svaz podle nich dlouhodobě podporuje zúžení registru.

Arnika tvrdí, že pro zachování současného registru je 120 starostů a zastupitelů obcí, nevládní organizace sledující toxický odpad a více než 17.000 občanů, kteří podepsali v letech 2006, 2007 a 2011 petice.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů