Pátek, 29. března 2024

Češi si příští rok za služby opět připlatí,hlavně kvůli vyšší DPH

Češi si příští rok za služby opět připlatí,hlavně kvůli vyšší DPH

Lidé si v příštím roce za veřejné služby opět připlatí, zvýší se ceny elektřiny, plynu, vody nebo tepla. V některých městech poroste regulované nájemné. Hlavním důvodem růstu cen je zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty (DPH) z deseti na 14 procent. Naopak poplatky za svoz odpadu ve většině měst a obcí zůstanou na současné úrovni, jízda městskou hromadnou dopravou zdraží jen někde.

Výrazně do rozpočtu některých domácností zasáhne zdražení vody. V Královéhradeckém kraji už ho od ledna 2012 ohlásily vodárny v Hradci Králové, Náchodě, Trutnově a Jičíně. Čtyřčlenná domácnost v kraji zaplatí příští rok za vodu zhruba o 400 až 1000 korun více. Na Vysočině stoupne cena pitné vody se stočným od velkých vodárenských společností až o 12 procent.

V jihočeských Prachaticích voda zdraží o 20 procent, a to kvůli výraznému poklesu odběru. Ve městě totiž ukončí provoz potravinářská firma Madeta. V Plzni se platby za vodné a stočné zvýší o 18 procent, za metr krychlový vody tak lidé zaplatí 73,20 Kč bez DPH. Už letos přitom ceny vody v Plzni oproti loňsku vzrostly o 34 procent. Vodné bude nově stát 45,71 Kč/m3 bez DPH.

Ve většině krajů podraží teplo. Více od Nového roku zaplatí například domácnosti v Ostravě či Krnově, kterým dodává teplo společnost Dalkia ČR. Jeden gigajoule tam bude stát 524 Kč s DPH, letos platí Ostravané 490 Kč a Krnované 496 Kč.

Plzeňská teplárenská, největší zdroj tepla na západě Čech, zdraží příští rok teplo o čtyři procenta. I s navýšením DPH tak zůstane cena tepla v Plzni na jedné z nejnižších úrovní v Česku. "Cena bude od ledna 425 Kč/GJ na patě domu," uvedl ředitel Tomáš Drápela. Dodal, že pro Plzeňany využívající plyn budou náklady na vytápění zhruba o polovinu vyšší a pro lidi topící elektřinou zhruba dvojnásobné. Po několika letech zdražují také brněnské teplárny. Výjimkami jsou Bruntál, Třebíč či Havlíčkův Brod, kde ceny tepla naopak klesnou.

Lidé musejí počítat také s většími výdaji za plyn. Skupina RWE sice od Nového roku sníží ceny o necelé procento, před tím 19. prosince ale plyn pro domácnosti zdraží v průměru o devět procent. Domácnost, která plynem vaří, ohřívá vodu a topí, si tak připlatí 240 korun měsíčně. Vyšší ceny souvisí s oslabením koruny vůči americkému dolaru. Ve čtyřech zdraženích RWE za celý rok ceny zvedla téměř o 30 procent. Plyn od Pražské plynárenské od ledna zdraží pražským domácnostem o 2,6 procenta.

Hlouběji do peněženek lidé budou muset sáhnout i při placení elektřiny. Společnost ČEZ zvýší v příštím roce cenu elektřiny pro domácnosti v průměru o 4,9 procenta. V nejběžnějším tarifu a při průměrné spotřebě by elektřina od ČEZ měla od ledna zdražit o 3,8 procenta. Za růstem ceny stojí podle ČEZ především vysoký příspěvek na obnovitelné zdroje a zdražení silové elektřiny na burze po odklonu Německa od jaderné energetiky.

V mnoha městech podraží také cestování v městské i regionální dopravě. Vedle růstu DPH je důvodem zdražení i růst cen pohonných hmot. Třeba ve stotisícovém Liberci základní jízdné zdraží ze 16 na 18 korun, původně se přitom uvažovalo o zdražení až na 20 korun. Cena SMS jízdenky v Liberci stoupne z 20 na 22 korun a stejně zdraží i cesta tramvají z Liberce do Jablonce.

Jízdné ve veřejné dopravě bude dražší prakticky v celém Moravskoslezském kraji. Zdražují se totiž jízdenky v krajském integrovaném dopravním systému ODIS. Za cestování městskou hromadnou dopravou si doplatí většina Středočechů, naopak v Praze se jízdné od ledna zatím nezvýší. Ceny za MHD zůstávají stejné také v Chrudimi a Pardubicích, stejně jako letos budou platit i cestující v Jihlavě, Třebíči a Havlíčkově Brodě.
Do výdajů domácností se promítnou také ceny za bydlení. Na vyšší výdaje se musejí připravit lidé v bytech s regulovanými nájmy například v Hradci Králové, kde radnice nájemné od ledna zvýší asi o pětinu. V ostatních městech kraje již postupné uvolňování cen nájemného skončilo, radnice jej naposledy zvyšovaly pro rok 2010.

Třeba za byt první kategorie v Českých Budějovicích zaplatí od ledna meziročně o 15,6 procenta více. Naopak města jako Tábor, Strakonice nebo Jindřichův Hradec nechají činže na stejné úrovni jako letos. Lidé už teď městům v Jihočeském kraji na nájemném dluží vysoké částky, nejvíce ve Strakonicích - přes 11 milionů korun. Nájemné v pražských městských bytech zůstane na mnoha místech stejné, zvyšovat jej nechce například Praha 3, 7, 8, 11, 12 a 13. Na stejné úrovni jako dosud jej chce ponechat hlavní město, které má ve správě asi 11.000 bytů.

V příštím roce naopak většinou neporostou poplatky za odvoz a likvidaci odpadů. Nepočítá s tím ani většina středočeských měst. Jejich současná úroveň už zpravidla dosáhla maxima 500 korun na obyvatele a rok. Pouze v Nymburce, kde mají z hlediska zákona ještě malou rezervu, se rozhodli poplatek plně navýšit, a to o osm korun na konečných 500 Kč.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů