Pátek, 19. dubna 2024

Co dostanou stromy u silnic pod stromeček? Snazší kácení

Co dostanou stromy u silnic pod stromeček? Snazší kácení

Právní ochrana dřevin může být po novém roce výrazně oslabena. Před Vánoci poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení novelu zákona o pozemních komunikacích a zároveň zákona o ochraně přírody, která omezuje ochranu dřevin u silnic. Na návrh Ministerstva dopravy by zákon vrátil silničářům již jednou odejmutou výjimku kácet dřeviny u silnic bez povolení.

Po té, co zmizelo od českých silnic přes sto tisíc stromů, poslanci tuto výjimku silničářům v roce 2009 odebrali. Dnes jí chtějí opět vrátit. Poslanci navíc schválili zkrácenou 30denní lhůtu pro projednání zákona ve výborech, návrhem se budou dále zabývat již 11. 1. 2012. "Doufám, že příslušné poslanecké výbory uváží nesystémovost novely zákona o ochraně přírody a krajiny. Kromě toho, že návrh poškodí krajinu, nelze zákon měnit každé dva roky." podotýká Ing. Jakub Esterka, vedoucí kampaně Zachraňme stromy sdružení Arnika. "V souvislosti s neustálým odkládáním vyhlášky Ministerstva životního prostředí, která měla stromy naopak více chránit, se jedná o bezprecedentní ústupek na úkor zákonné ochrany dřevin rostoucích mimo les."

Vyhláška Ministerstva životního prostředí měla být přijata krátce po změně zákona o ochraně přírody a krajiny z roku 2009, kde se sjednotil režim kácení pro právnické i fyzické osoby. Do té doby musely právnické osoby žádat o povolení kácení všech dřevin. Dnes jsou to pouze dřeviny silnější než 80 cm ve 130 cm nad zemí. Chráněny jsou tedy pouze dřeviny padesátileté nebo i starší. Některé dřeviny na tuto právní ochranu nedosáhnou vůbec. Novela Ministerstva dopravy by tak i v souvislosti s chybějící vyhláškou v praxi mohla znamenat další plošné kácení téměř bez kontroly. Kromě toho, že by nebylo možné uložit výsadbu nových stromů jako náhradu za pokácené, počítá novela i s oslabením účasti veřejnosti.

Sdružení Arnika proto před Vánoci předalo zástupcům Ministerstva životního prostředí a členům dolní komory parlamentu výzvu, aby neoslabovali právní ochranu dřevin. Zároveň upozornili na fakt, že petici Zachraňme stromy, která požaduje větší právní ochranu dřevin, již podepsalo přes 30 tisíc občanů a neměli by ji tedy brát na lehkou váhu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů