Úterý, 16. dubna 2024

Výroba elektřiny ze solárních zdrojů vzrostla vloni více než trojnásobně

Výroba elektřiny ze solárních zdrojů vzrostla vloni více než trojnásobně

Výroba elektřiny z fotovoltaických elektráren vloni prudce vzrostla. Do konce října vyrobily solární elektrárny 2012 gigawatthodin proudu, což je více než trojnásobek celé loňské produkce. Podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) poroste výroba z fotovoltaických zdrojů i v dalších letech, ale nikoli tak rapidně. ERÚ čeká spíše větší růst výroby u bioplynových stanic.

Prudký nárůst produkce v solárních elektrárnách souvisí s tím, že výhodné státní dotace loni přilákaly do solárního sektoru řadu investorů.

Solárních elektráren začalo rychle přibývat a jejich instalovaný výkon se letos zvýšil více než čtyřnásobně na zhruba 2000 MW. V průběhu roku však růst instalovaného výkonu fotovoltaických zdrojů výrazně zpomalil kvůli zpřísnění podmínek pro provozování těchto elektráren. Jejich podpora se totiž projevuje zdražováním elektřiny.

Energetický regulační úřad však nepředpokládá, že by se růst výroby ze solárních elektráren v příštích letech úplně zastavil. Mírné zvyšování další výroby přinese podle předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové připojování nových malých zdrojů na střechách.

Zároveň však větší rozvoj nových solárních elektráren brzdí nižší výkupní ceny než loni. Solární elektrárny také již překonaly výrobu předpokládanou v Národním akčním plánu o obnovitelných zdrojích, podle kterého mají obnovitelné zdroje v roce 2020 pokrýt 13,5 procenta celkové spotřeby.

Výraznější růst výroby elektřiny čeká ERÚ v příštích letech u bioplynových stanic. V Česku bylo na začátku listopadu v provozu 233 bioplynových stanic, zhruba o 60 více než v březnu. Jejich instalovaný výkon má ke konci roku vystoupat na zhruba 146 megawattů.

Další obnovitelný zdroj - větrná energie - letos stagnuje s instalovaným výkonem kolem 216 megawatt a jeho růst v dalších letech bude podle Vitáskové zřejmě jen pozvolný.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů