Pátek, 29. března 2024

Všechny škody ať zaplatí Halliburton, žádá BP

Všechny škody ať zaplatí Halliburton, žádá BP

Britský koncern BP dosud za škody při ropné havárii v Mexickém zálivu zaplatil 14 miliard dolarů.

Britská ropná společnost BP požaduje, aby její bývalá dodavatelská firma Halliburton nesla veškeré náklady spojené s únikem ropy po předloňském výbuchu ropné plošiny v Mexickém zálivu. Havárie, která má na svědomí jedenáct lidských životů, vedla ke vzniku největší ropné katastrofy v dějinách Spojených států, kdy do moře celkem uniklo na 4,9 milionu barelů ropy.

Neštěstí vyvolalo celou řadu různých soudních sporů mezi společnostmi, které byly do projektu zapojeny.

Ve svém včerejším podání k federálnímu soudu v New Orleans BP uvedla, že americká společnost Halliburton by měla zaplatit "celkovou částku za vyčištění a odstranění ropné skvrny, ušlý zisk BP, ztrátu ze snížení hodnoty ropného vrtu Macondo a všechny další výlohy spojené s havárií plošiny Deepwater Horizon a následnou ropnou skvrnou".

V dokumentu ale BP jasně neuvádí, o jak vysokou částku by se mělo celkově jednat. Mluvčí společnosti pro agenturu Reuters odmítl tyto detaily zveřejnit s tím, že "text hovoří sám za sebe".

Bude se ale jednat o desítky miliard dolarů, protože BP již dříve celkové náklady odhadla na zhruba 42 miliard dolarů. Do nich zahrnula výdaje spojené s čištěním, kompenzace pro podnikatele na pobřeží, které ropná skvrna poškodila, a pokuty od amerických úřadů.

Celkově již britský ropný gigant kvůli havárii vynaložil více než 14 miliard dolarů, dalších 20 miliard si pak vyčlenil na odškodnění a na obnovu životního prostředí poškozeného ropným únikem.

BP a Halliburton, který poskytuje služby spojené s těžbou ropy a zemního plynu, odmítají nést za havárii odpovědnost a vzájemně viní své zaměstnance z chyb.

Společně ale čelí více než 500 žalobám od vlastníků nemovitostí na pobřeží a tamních podnikatelů, kteří požadují miliardy dolarů kvůli ušlému zisku.

BP již navíc v prosinci loňského roku obvinila Halliburton ze záměrného zničení důkazů, které se týkaly havárie. Ty měly podle BP dokazovat, že americký podnik na zajištění podmořského vrtu Macondo nepoužil dostatečně kvalitní materiál.

Obdobná obvinění ale Halliburton důrazně odmítá.

BP se ale již v loňském roce podařilo uzavřít spor s firmou Cameron International, která vyrobila pojistný ventil pro vrt. Ta ustoupila a rozhodla se BP vyplatit odškodné na úrovni 250 milionů dolarů. Uzavřené jsou i rozepře s dalšími menšími podílníky na vrtu, a sice společnostmi Anadarko a Mitsui.

Tento vývoj podle agentury Reuters vyvolal naději, že by BP mohla urovnat i spory s dalšími společnostmi, se kterými vede soudní spory. Vedle zmíněného Halliburtonu se BP soudí i s majitelem a provozovatelem plošiny, firmou Transocean.

V únoru letošního roku v New Orleans začne soudní proces, který se bude zabývat otázkou odpovědnosti jednotlivých firem zapojených do aktivit kolem plošiny. Verdikt by pak měl soud vynést za zhruba tři měsíce.

AUTOR: Simone Radačičová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů