Čtvrtek, 28. března 2024

Fotovoltaici protestují proti novým pravidlům o likvidaci panelů

Provozovatelům tuzemských solárních elektráren se nelíbí část nového zákona o podporovaných zdrojích energie, která jim ukládá povinnost finančně přispívat na recyklaci vysloužilých fotovoltaických panelů.

Fotovoltaici protestují proti novým pravidlům o likvidaci panelů

Tvrdí, že na tento účel již finančně přispívají v rámci evropské asociace PV Cycle. Při dvojím zatížení hrozí někteří z investorů arbitrážemi. ČTK to dnes sdělilo sdružení International PhotoVoltaic Investors Club (IPVIC), jehož členy jsou někteří zahraniční provozovatelé fotovoltaických zdrojů v ČR.

"Proč by za recyklaci fotovoltaických panelů měli provozovatelé solárních elektráren platit dvakrát?," uvedl uvedl Frank Schulte, generální sekretář sdružení IPVIC. "Na zpětný odběr panelů by tak měli přispívat jen provozovatelé panelů od výrobců, kteří do PV Cycle ještě nepřispívají," dodal.

Návrh zákona o podporovaných zdrojích energie, který nyní projednává Senát, ukládá provozovatelům solárních elektráren povinnost přispívat na zpětný odběr, zpracování a recyklaci vysloužilých fotovoltaických panelů uvedených na trh před 1. lednem 2013. Podle IPVIC ale 90 procent evropských výrobců a importérů na likvidaci panelů přispívají v rámci PV Cycle.

Členové PV Cycle přispívají na recyklaci podle výše svého obratu a hmotnosti fotovoltaických panelů prodaných v EU za uplynulý rok. V roce 2012 budou podle IPVIC všichni členové poskytovat záruku formou vázaného bankovního účtu na odstranění elektroodpadu z fotovoltaických panelů. Panely se v odpad promění za zhruba 20 let.

PV Cycle má v Evropě nyní 185 certifikovaných sběrných míst, v České republice jsou dosud dvě.

"Česká fotovoltaická průmyslová asociace se připojuje k návrhu, aby tato zdvojená platba nákladů za recyklaci byla odstraněna a aby z povinnosti, kterou návrh zákona o podporovaných zdrojích elektrické energie zavádí, byly vyňaty ty subjekty, které již recyklaci řeší a hradí v rámci PV Cycle," uvedla generální sekretářka asociace Zuzana Musilová.

Provozovatelům solárních elektráren vadí také další nová pravidla, která již v loňském roce omezila výnosy z jejich podnikaní. Na řadu solárních zdrojů uvalil stát 26procentní daň, jinak hrozilo výrazné zdražení elektřiny. Mnozí podnikatelé chtějí získat finanční kompenzaci právní cestou, Česku tak hrozí desítky soudních sporů a mezinárodní arbitráže.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů