Středa, 24. dubna 2024

Na výměnu kotlů v Moravskoslezském kraji je připraveno 20 milionů

Na výměnu kotlů v Moravskoslezském kraji je připraveno 20 milionů

Dvacet milionů korun je připraveno v programu Moravskoslezského kraje a ministerstva životního prostředí na dotace pro obyvatele, kteří své staré ručně plněné kotle na tuhá paliva vymění za nové nízkoemisní automatické. Pro každý kotel lze získat dotaci až 60.000 korun. Program platí od 1. ledna, lidé ale mohou o dotace žádat, až úřad vyhlásí výzvu. To bude někdy v prvním čtvrtletí, uvádějí internetové stránky krajského úřadu verejna-sprava.kr-moravskoslezsky.cz. Výměna kotlů má v kraji přispět ke zlepšení ovzduší, které patří k nejznečištěnějším v zemi i v Evropě.

"Program platí od 1. ledna, aby lidé měli čas připravit se. Podmínky pro získání dotace už jsou přesně dány a schváleny. Jakmile bude vyhlášena výzva, lidé se hned mohou hlásit," řekla ČTK mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková. Mezi podmínky například patří, že žadatel nesmí mít dluhy u finančního úřadu a správy sociálního zabezpečení, starý kotel zlikviduje a také se zaváže, že umožní kontrolu provozu nového kotle.

Úřady očekávají, že program povede ke snížení emisí z domácích topenišť o desítky tun ročně. "Je nám zřejmé, že ekologizace vytápění rodinných domů přechodem na jiný druh paliva v dnešní době neustále rostoucích životních nákladů není pro velkou část obyvatelstva kraje vůbec akceptovatelná. V našem kraji je uhlí jako palivo vnímáno jako více než tradiční a bezpečný zdroj energie a lidé jej nadále chtějí využívat. Dotační program míří přesně k této části obyvatelstva," uvedl hejtmanův náměstek Miroslav Novák (ČSSD).

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) už dříve sdělil, že úřady jsou připraveny do budoucna objem dotací až zdesetinásobit. "Současným pilotním programem si chceme ověřit, jestli bude o dotace mezi obyvateli Moravskoslezského kraje zájem. Osobně věřím, že zájem bude," uvedl Chalupa.

Na znečištění ovzduší v kraji se podílí průmysl, domácí kotle i doprava. Lokální topeniště se na celkových krajských emisích prachu podílejí bezmála třetinou, uvedl náměstek Novák.

Ministr Chalupa loni představil akční plán, jehož cílem je vzduch v kraji zlepšit. Plán se týká všech zdrojů znečištění, včetně emisí z Polska. Problém lokálních topenišť bude podle Chalupy asi nejsložitější, ministr ho chce řešit kombinací motivování domkařů a vysvětlovací kampaně.

Vlastimil Vyplel

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů