Středa, 24. dubna 2024

Vědci marně pátrají v Podyjí po 13 druzích zvířat a rostlin

Vědci marně pátrají v Podyjí po 13 druzích zvířat a rostlin

Národní park Podyjí na Znojemsku byl sice vyhlášen již před 20 lety a za tu dobu jej vědci podrobně po všech stránkách zmapovali, jejich zrakům ale stále uniká 13 druhů živočichů a rostlin. Je sice více než pravděpodobné, že Podyjí je jejich domovem, přesto se je v parku zatím nepodařilo, i přes velké nasazení biologů, nalézt. ČTK to dnes řekli pracovníci správy parku. Asi největším úspěchem by bylo potvrzení výskytu kočky divoké, která nikde jinde v Česku nežije.

Na seznamu "hledaných" je například šakal obecný, netopýr vrápenec malý, zmije, sysel, muchomůrka císařka, sokol stěhovavý, brouk puchýřník lékařský, ježek východní a ježek západní i četné rostliny, které lze najít běžně v jiných chráněných lokalitách.

Asi nejznámější je pátrání po kočce divoké v Podyjí. V sousedním dolnorakouském parku Thayathal byl již potvrzen výskyt nejméně tří těchto malých šelem. Jde o to, zda se již některá z nich dostala po mostech přes řeku Dyji až na Moravu. V Podyjí je nastraženo 50 chlupových pastí, které by mohly poskytnout důkaz o jejich příchodu do této lokality. Zatím vědci čekají marně.

Někdy mají prostě smůlu. Dokladem toho je sokol stěhovavý, který podle dokumentace hnízdil v parku před 40 lety. Jenže pak zmizel a několik těchto ptáků bylo proto v Podyjí vypuštěno do přírody. Hned poté odletěli a ochranáři je nepřilákali zpět ani na dvě zbudované speciální budky, umístěné na skalních masivech.

O výskytu bledule jarní v parku se dokonce vyprávějí legendy. Nejstarší občané již vědcům mnohokrát přesně popsali, kde prý rostly ve velkém, přesto dosud nebyl jejich výskyt potvrzen.

Potíže mají ochranáři také s ježky. Zástupci obou evropských druhů, ježků východních i západních, žijí v okolí parku. Přímo na jeho území, kde mají ideální podmínky k životu, ale nejsou.

Kromě kočky divoké by se Podyjí mohl objevit i šakal. V republice byl od roku 2000 zaznamenán již na dvou místech. Podyjí mu přitom nabízí ideální podmínky k životu. Jeho výskyt byl zaznamenán před 20 lety u dolnorakouské obce Ziernreith. Podle vědců je patrně jen otázkou času, kdy se dostane na Moravu.

Podrobný seznam hledaných zvířat a rostlin má národní park na svých internetových stránkách. "Pokud je lidé při toulkách přírodou zahlédnou či naleznou, budeme rádi, když nám to oznámí," sdělila ČTK Lenka Reiterová ze správy Podyjí.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů