Pátek, 29. března 2024

Evropská komise ocenila energeticky úsporná datová centra IBM

Evropská komise ocenila energeticky úsporná datová centra IBM

Evropská komise (EK), výkonný orgán Evropské unie, ocenila 27 datových center IBM za energetickou účinnost na základě Pravidel EU pro datová centra. Společnost IBM provozuje největší portfolio datových center, jimž se dostalo tohoto uznání.

Pravidla pro datová centra vytvořila EU jako odpověď na rostoucí energetickou náročnost datových center. Evropská unie podporuje provozovatele a majitele datových center ve snižování spotřeby energie, které není na úkor kritických funkcí datových center. Hodnocení vychází ze souboru osvědčených postupů pro snižování ztrát energie, mezi které patří používání energeticky šetrného hardwaru, chlazení venkovním vzduchem a striktní oddělení teplých a studených uliček. Efektivita využití energie (PUE) je ukazatelem toho, jak efektivně počítačové datové centrum používá energii. Uptime Institute udělil v květnu datovým centrům IBM rating spotřeby energie 1,65, přičemž průměr je 1,8.

Oceněných 27 zelených datacenter představuje více než 70 % datových center IBM pro strategický outsourcing v 15 evropských zemích. Mnohá z těchto datových center podporují cloud computing a pomáhají klientům po celém světě využívat chytřejší model provozu. Energetická vylepšení v těchto datových centrech pomohla IBM splnit cíl z roku 2007 o zdvojnásobení IT kapacity datových center během tří let bez navýšení spotřeby energie.

IBM při provozu svých datových center využívá analytickou technologii Mobile Measurement Technology (MMT), kterou vyvinula divize IBM Research. Datová centra jsou vybavena tisíci senzory, které zaznamenávají a analyzují teploty a proudění vzduchu a zjišťují horká a chladná místa. Podrobné informace o proudění vzduchu pomáhají účinně chladit datová centra s vysokým stupněm zabezpečení, spolehlivosti a podstatnou úsporou nákladů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů