Čtvrtek, 28. března 2024

ČEZ převede obnovitelné zdroje do fondu investorů

ČEZ převede obnovitelné zdroje do fondu investorů

Tuzemská energetická společnost ČEZ v průběhu letošního roku nejspíše vyčlení aktivity v oblasti obnovitelných zdrojů energie do nového samostatného subjektu a minoritní podíl v něm nabídne investorům. Napsal to dnes server Patria Online s odvoláním na mluvčího společnosti Ladislava Kříže.

Podle informací Lidových novin ČEZ plánuje převést veškerá svá aktiva v oblasti obnovitelných zdrojů do zvláštního fondu kvalifikovaných investorů. Hlavním smyslem celé transakce je soustředit obnovitelná aktiva do jednoho subjektu. ČEZ touto cestou také chce získat zdroje na svou expanzi na trzích Polska, Německa a Rumunska.

ČEZ plánuje do zamýšleného fondu převést solární elektrárny, malé vodní elektrárny, větrné a další obnovitelné zdroje, jež vlastní v Česku. Převodem firem do fondu by měl ČEZ získat peníze na další expanzi. V příštích letech chce například investovat miliardy do větrných a vodních elektráren v Polsku či v Rumunsku. Firmu čeká také dostavba Temelína.

Podle LN je příslušný fond s názvem ČEZ OZ již připraven. Nyní bude záviset na zájmu oslovených investorů. Ti získají poměrně bezpečný způsob uložení peněz s každoročním zhodnocením, které výrazně převýší výnosy například ze státních dluhopisů. U fondu kvalifikovaných investorů se ze zisku odvádí jen pětiprocentní daň.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů