Čtvrtek, 28. března 2024

Solárníci prolomili stop stav pro připojování do distribuční soustavy

Solárníci prolomili stop stav pro připojování do distribuční soustavy

Právním zástupcům poškozených investorů do FVE se podařilo prolomit stop stav pro připojování fotovoltaických a větrných elektráren k distribuční soustavě. Energetický regulační úřad (ERÚ) dal na konci roku 2011 svými rozhodnutími za pravdu argumentaci investorů a téměř dva roky trvající stop stav prolomil. Provozovatelé distribučních soustav jsou tak povinni navrhovatele připojit.

"ERÚ vyhověl našemu argumentu, že nelze odmítnout připojení pouze s obecným poukazem na ohrožení spolehlivého provozu distribuční soustavy, nýbrž je potřeba posoudit v každém jednotlivém případě, zda distribuční a elektrizační soustava ohrožena bude, či nikoliv," uvedl advokát poškozených investorů Luděk Šikola.

"Na nezákonnost stop stavu upozorňovala Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO) od chvíle, kdy byl de facto zaveden. Iniciovali jsme jednání s odpovědnými orgány a právní kroky s cílem vyvrátit prezentované důvody pro stop stav. Provedené analýzy distribučními společnostmi potvrdily, že pro něj neexistují žádné objektivní technické důvody. Energetický regulační úřad svým rozhodnutím potvrdil, že dosavadní postup distribučních společností byl protiprávní. Věříme, že se jedná o skutečné ukončení stop stavu, tedy plošného zamítání připojování solárních elektráren," uvedla Zuzana Musilová za CZEPHO.

Stop stav, v jehož důsledku odmítali provozovatelé distribučních soustav připojovat do sítě plošně všechny fotovoltaické a větrné elektrárny, včetně malých výroben o výkonu do 30 kW, trval od února 2010. Mnoho vlastníků FVE se tak dostalo do situace, kdy z důvodu vyhlášeného stop stavu nemohli připojit svou již postavenou fotovoltaickou elektrárnu. Byli mezi nimi i vlastníci fotovoltaických elektráren o výkonu do 30 kW, nebo vlastníci "ostrovních FVE systémů", kteří by nepřipojením do sítě v průběhu roku 2011 zcela přišli o jakoukoliv státní podporu za vyrobenou elektřinu.

"Domníváme se, že naším podáním stížností na ERÚ prostřednictvím právní kanceláře Šikola jsme přispěli ke sladění právních a technických argumentů tak, že naše elektrárna může začít znovu vyrábět," řekl k tomu jeden ze spokojených investorů ze společnosti STEP Trutnov.

"Vedle spokojeného klienta, v tomto případě k síti připojeného klienta, je díky rozhodnutím Energetického regulačního úřadu bonusem ještě naděje, že česká energetika začne být řízena racionálně a bez předsudků k obnovitelným zdrojům energie." uvádí advokát Luděk Šikola, jehož kancelář zastupovala několik poškozených vlastníků elektráren, které nebyly v důsledku vyhlášení stop stavu provozovatel distribuční soustavy připojeny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů