Pátek, 29. března 2024

Na cestě ke špinavé energetice

Na cestě ke špinavé energetice

Energetická koncepce, o které v současnosti rozhoduje vláda, má předurčit vývoj české energetiky na příštích 50 let. To jistě není malá věc. Jenže, jak se zdá, naši politici nevidí dále než na špičky svých vlastních bot a spíše se nás naopak rozhodli poslat na cestu do minulosti.

Jde zdánlivě "jen" o energetiku, o to, jakým způsobem budeme pokrývat svoje energetické potřeby, zda udržíme ceny energií v únosných mezích. Před vládou je totiž rozhodnutí, které podstatně vymezí kvalitu života i prosperitu v příštích desetiletích.

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková vyjádřila nedávno obavy, že pokud bude Česká republika usilovat o plnění Národního akčního plánu pro obnovitelné zdroje energie, bude to znamenat přílišné finanční zatížení. Její úřad dokonce zvažuje návrh, aby bylo plnění plánu pozastaveno či omezeno.

To je v rozporu s evropskou směrnicí, v níž se Česká republika zavázala navýšit podíl využívání energie z obnovitelných zdrojů (OZE) do roku 2020 na 13,5 %. Pokud by došlo k omezení podpory OZE, závazek by se nepodařilo splnit. Zároveň je takový krok v přímém rozporu se zdravým rozumem a ekonomickými kalkulacemi. Podobný tón přitom zaznívá i z ministerstva průmyslu a obchodu - a to v návrzích Státní energetické koncepce, z nichž čiší budovatelský duch socialismu a oslava monstrózních centralizovaných zdrojů. Hlavním argumentem ministra Martina Kuby je zachování "energetické stability a nezávislosti naší země a udržení energie na konkurenceschopných vstupech".

S obnovitelnými zdroji se příliš nepočítá, spíše se uvažuje o jejich omezování. Případné nedodržení závazku vůči EU ministr prý nechtěl komentovat, nicméně se domnívá, že se "domluvené podíly budou znovu projednávat i na evropské úrovni". V tomto bodě má pravdu: diskuse se opravdu rozběhla. Nikoliv však o snižování podílu OZE, ale naopak o jeho dalším razantním zvyšování.

Prohlášení ERÚ přišlo paradoxně právě v den, kdy Evropská komise předložila návrhy pěti možných scénářů budoucího vývoje evropské energetiky, z nichž i ten nejkonzervativnější počítá s nárůstem podílu OZE až na 55 % do roku 2050. Evropa tak nasadila zcela opačný kurz než Česká republika a učinila první krok směrem k energetické revoluci.

Možná to zní překvapivě, ale všechny navrhované energetické scénáře vycházejí po započítání veškerých nákladů finančně nastejno. To platí i pro scénář založený dominantně na obnovitelných zdrojích (75 % veškeré energie a 97 % elektřiny z OZE). Neplatí tedy argument, že OZE jsou dražší, a proto je třeba se jim vyhýbat.

Česká republika je malá země, silně závislá na Evropě. Bylo by tedy logické předpokládat, že se podobně jako ostatní evropské země vydá cestou k modernizaci energetiky. Opak je pravdou. Naši politici se zřejmě rozhodli uvrhnout Česko do totální izolace a připomenout mu dobu špinavé a zastaralé energetiky ve stylu typickém pro totalitní Československo.

Lenka Pipková
Autorka pracuje v české kanceláři Greenpeace

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů