Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Nákladní loď Rena, která před čtvrtrokem uvízla na útesu u pobřeží Nového Zélandu a kvůli uniklému palivu způsobila ekologickou katastrofu, se včera rozlomila na dva kusy. Vypadlo z ní asi 300 kontejnerů s nákladem a hrozí, že se do moře dostane zbylé palivo, které se dosud záchranářům nepodařilo odčerpat. Řecká nákladní loď plující pod liberijskou vlajkou najela na útes u zátoky Tauranga u novozélandského Severního ostrova loni 5. října. Z poškozeného plavidla uniklo do moře nejméně 360 tun topného oleje. Ten zamořil okolní pláže a zabil tisíce ptáků.

Mohutné přívaly sněhu, které o víkendu uzavřely některé horské silnice a odřízly od světa nejméně tři oblíbená lyžařská střediska, trápí západ Rakouska. Silnice vedoucí k městečku Galtür a nedalekému Ischglu jsou kvůli lavinovému nebezpečí uzavřené, stejná situace je ve středisku Gargellen. Uzavírky platí i v mnoha dalších méně frekventovaných horských údolích a mimo provoz je nadále železniční spojnice mezi Rakouskem a Švýcarskem. V Tyrolsku byl vyhlášen čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí na pětistupňové škále.

Evropské lesy zaplavili divočáci, kteří ve velkém ničí zemědělcům úrodu, a myslivci proto mají plné ruce práce. Jen v Německu během minulé lovecké sezony zastřelili 585 tisíc divokých prasat, půl milionu zvířat ulovili francouzští myslivci a 140 tisíc kusů černé zvěře zastřelili nimrodi v Polsku. Vyplývá to ze statistik, které včera zveřejnil německý myslivecký spolek.

Vyjádření ministra Tomáše Chalupy k návrhu VV na sloučení ministerstev

1. Myslím, že v tuto chvíli nejde o nic jiného než o čiré spekulace, sami představitelé VV řekli, že s konkrétními návrhy seznámí nejdříve koaliční partnery, a proto mi nepřísluší tuto věc komentovat.

2. Jsem nicméně přesvědčen, že správa životního prostředí, rozumná a nedogmatická, má svůj hluboký význam.

3. To neznamená, že by nemělo být jedním z cílů této vlády být výkonnější, levnější a efektivnější pro daňové poplatníky.

Největší evropský výrobce komínových systémů, společnost Schiedel, s.r.o., se 3. října 2011 stal členem Centra pasivních domů. Toto sdružení vzniklo za účelem podpory a propagace standardu pasivního domu a zajištění jeho kvality. Členem se může stát pouze osoba či organizace, která prokazatelně disponuje praktickými zkušenostmi v oblasti pasivních domů a energeticky šetrného bydlení. Společnost Schiedel, s.r.o., hodlá svého členství v Centru pasivních dům využít k tomu, aby ještě více rozšířila a zdokonalila své aktivity směřující k ochraně životního prostředí, klimatu, přírody a krajiny. Společně s dalšími členy bude evropský lídr na trhu systémových komínů dále podporovat udržitelnost rozvoje ve stavebnictví a zvyšovat kvalitu bydlení.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů